Rondehoep Oost 29 Gezellenhuis
Rondehoep Oost 29 Gezellenhuis Archief Dick Backer

Ouderkerk van voorheen (12): het Gezellenhuis

10 september 2022 om 10:00 Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer komt 13 oktober met een nieuw boek met de titel: ‘Het Dorp’ waarin oude prentbriefkaarten en foto’s centraal staan. In deze rubriek licht Dick een prentbriefkaart of foto uit zijn collectie toe. Deze keer Rijksmonument het Gezellenhuis aan de Rondehoep Oost.

Deze foto, nog zonder voorhuis, is kort na de bouw in 1902 genomen. Het Gezellenhuis bood als verenigingsgebouw onderdak aan de activiteiten (opleidingen tot handwerklieden) van de katholieke St. Aloysius Vereniging. Het architectenbureau van Joseph Cuypers en Jan Stuyt leverde het ontwerp voor een in hout (goedkoop) opgetrokken verenigingsgebouw. Het bood ruimte aan een grote zaal, een toneel met kleedkamers, een buffet, bestuurskamers en een bibliotheek. Aan één kant was er over de volle lengte van de zaal een kegelbaan.

In 1921 kwam er aan de voorkant een bakstenen conciërgewoning bij. Na 1945 werd het gebouw regelmatig aangepast aan het veranderde gebruik van het complex. De zaal werd daardoor ook geschikt als bioscoop. Inmiddels raakte de doelstelling van de Aloysiusvereniging achterhaald door de opkomst van allerlei andere recreatievoorzieningen en veranderingen in de maatschappij. Het Gezellenhuis werd een gewoon wijkcentrum. Maar ook deze functie verviel en vanaf de jaren negentig had de zaal van het Gezellenhuis een maatschappelijke bestemming met een horecafunctie. In 2008 was de -voorlopig laatste- Langste Nacht van Ouderkerk en toen werd het stil.

Sinds 2012 staat de voormalige huiskamer van Ouderkerk leeg en is er geen onderhoud meer gepleegd. Om het huidige rijksmonument te behouden, zal er gisteren, neen eergisteren, gehandeld moeten worden want met langer uitstel gaat het Gezellenhuis verloren voor de volgende generaties Echte Ouderkerkers.

Heeft U nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in uw bezit?
Dick Backer is hier zeker in geïnteresseerd: www.dickbacker.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie