De Lange Brug.
De Lange Brug. M.E. de Grauw

Ouderkerk van voorheen (13): De Lange Brug

Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer komt 13 oktober met een nieuw boek met de titel ‘Het Dorp’ waar oude prentbriefkaarten en foto’s centraal in staan. In deze rubriek licht Dick een prentbriefkaart of foto uit zijn collectie toe.

Een van de meest uitgegeven prentbriefkaarten van Ouderkerk aan de Amstel zal ongetwijfeld de Lange Brug geweest zijn. Deze foto is een uitgifte van Mattheus de Grauw uit ongeveer 1900. De Lange Brug werd op zondag 8 maart 1896 om 23.02 uur met niet geringe snelheid aangevaren en moest worden hersteld. Anno 2022 vinden we aan het eind van de Brugstraat de remmingswerken van een pontje: het Jan Coevertveer. Hier begon ooit de oprit van de Lange Brug die de Amsteloevers van Ouder- en Nieuwer-Amstel verbond. Deze brug heeft de Brugstraat in het Ouder-Amstels deel van Ouderkerk met de Amstelzijde in het Amstelveense deel verbonden. Er is voor het eerst sprake van een brug in 1356. In 1939 werd de Lange Brug afgebroken en is zonder de houten aanloop in de Zaanse Buurt van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem geplaatst.

Heeft U nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in uw bezit? Dick Backer is hier zeker in geïnteresseerd: www.dickbacker.nl.

advertentie
advertentie