Brugstraat, Ouderkerk.
Brugstraat, Ouderkerk. C. van Heumen

Ouderkerk van voorheen (15): Brugstraat

23 oktober 2022 om 07:00 Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer lanceerde twee weken geleden zijn nieuwe boek met de titel HET DORP waar oude prentbriefkaarten en foto’s centraal in staan. In deze rubriek zal Dick een prentbriefkaart of foto uit zijn collectie toelichten.

Deze keer een prentbriefkaart uit circa 1906 van Cornelis van Heumen van de Brugstraat. Hij woonde met zijn vrouw Jannetje van der Horst in de Brugstraat op nummer 5 en was scheepsjager van beroep. Een scheepsjager was iemand die met zijn paard langs de rivier liep en zich met zijn paard verhuurde aan schippers om hun schip te trekken. Het pad langs de rivier noemde men het jaagpad. Foto is genomen vanaf het Dorpsplein richting de Lange Brug. Het Dorpsplein was een drukke T-splitsing van Brugstraat-Hoogereinde en Dorpsstraat. Links op de hoek de boekhandel van Matheus de Grauw. Op de foto kruidenier Hendrikus Petrus Verweij (1853-1927) van de Brugstraat 3. Met paard en wagen bracht hij zijn koopwaar naar (afgelegen) boerderijen in de omgeving. Van 1860 tot 1905 was Verweij kastelein in Uitspanning De Vrije Handel in de Wijk B75, vanaf 1927 Dorpsstraat 7.

Wie nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in het bezit heeft, Dick Backer is hier zeker in geïnteresseerd: www.dickbacker.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie