Een prentbriefkaart van oktober 1966.
Een prentbriefkaart van oktober 1966. Jagershuis

Ouderkerk van voorheen (18): Het Jagershuis

4 december 2022 om 11:30 Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer lanceerde bijna twee maanden geleden zijn boek met de titel ‘Het Dorp’ waar oude prentbriefkaarten en foto’s centraal in staan. Het boek is inmiddels uitverkocht. Wie (alsnog) interesse heeft bij een eventuele tweede druk laat het weten via www.dickbacker.nl. Deze keer een prentbriefkaart van oktober 1966 uitgegeven door de toenmalige eigenaar Joop Brouwer. 

‘t Jagershuis (oorspronkelijk 1614) was vroeger een trefpunt voor de jagers, die met hun paarden de trekschuiten trokken over het jaagpad langs de Amstel. De vroegste gegevens over ’t Jagershuis stammen uit de 17e eeuw. Het café heette oorspronkelijk De Rustende Jager en later Buitenlust. De naam ’t Jagershuis is uit de 20e eeuw. Pas na een ingrijpende verbouwing in 1964 kreeg het haar uiterlijk en bestemming als restaurant-hotel. Het zou nu moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Gelukkig keerde de wal het schip. 

De Vereniging Historisch Amstelveen, gemeenteraadsleden, omwonenden en andere belanghebbenden trokken aan de bel over de plannen voor ’t Jagershuis. Inmiddels is de monumentenstatus juridisch niet meer betwist. De eigenaar van ‘t Jagershuis werkt aan de herontwikkeling van het pand met inachtneming van de monumentale status van het pand. Met de gemeente Amstelveen is overeenstemming over maatregelen om verder verval te voorkomen. 

Ook de Erfgoedcommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zien toe op behoud van de monumentale onderdelen. Hopelijk is de jarenlange leegstand, de verloedering en het gekissebis net op tijd een halt toegeroepen en komt er een nieuwe start met de looks van het ‘oude’ Jagershuis. En deze wens spreekt Backer ook uit voor het Gezellenhuis. Wie nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in bezit heeft: Dick Backer, onder andere medewerker van fotogroep Museum Amstelland, is hier zeker in geïnteresseerd: dickbacker@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie