
Nieuw cachet aan het dorp: Werkgroep Cultureel Erfgoed plaatst historische bordjes
31 januari 2023 om 17:00 HistorieVier leden van Werkgroep Cultureel Erfgoed, een onderdeel van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, hebben samengewerkt aan een plan om eenheid aan te brengen in de verschillende soorten historische tekstbordjes bij monument of markant punt die in de loop der jaren in Ouder-Amstel geplaatst zijn.
De leden hebben strak geselecteerd, verklarende teksten geschreven voor de voorbijgangers en soms oude foto’s uitgezocht om de historie van een plek te verduidelijken. De gemeentelijke ondersteuning bij dit project heeft de eigenaren van de panden per brief om toestemming gevraagd.
Ans Quirijnen
HET HISTORISCH KWARTIER
Het Historisch Kwartier is één van de oudste plekken van Amstelland. De functie van Ouderkerk als historische pleisterplaats langs de Amstel, de ruimte rond Driemond, Amstel en Bullewijk: ze hebben nog steeds de sfeer van 1000 jaar geleden. Bij elkaar ligt een concentratie aan historische monumenten: Portugees-Israëlitische Begraafplaats Beth Haim, Amstelkerk en pastorie, Museum Amstelland, Bakkerij Out, De Oude Smidse, Kerkbrug en St. Urbanuskerk en pastorie. Cultureel is uniek dat drie geloofsrichtingen – joods, katholiek en protestant – het beeld bepalen. Omdat de jaarlijkse Amstellanddag begin juni 2022 naderde werd de eerste serie nieuwe bordjes in deze buurt geplaatst. Over het materiaal en het design is de werkgroep zorgvuldig voorgelicht. Na toekenning van de gemeentelijke subsidie is in diverse fases met de uitvoering gestart. Bovendien zijn contacten gelegd met de Amstelveense overkant om ook daar gelijkvormige tekstbordjes te plaatsen. Dat is gelukt.
DUIVENDRECHT
Tussen zéér gure buien en pittige windstoten door zijn jongstleden begin januari alle historische tekstbordjes door de aannemer geplaatst. In overleg met de eigenaar over de beste plek. In Duivendrecht-Zuid en het weidepark, het ensemble rond De Kleine Kerk, de omgeving van de Kloosterstraat, het Witte Huis aan de Molenkade, het clubhuis van het golfterrein en het Zwarte Laantje zelf. Een van de initiatiefnemers van dit project was daarbij en heeft gezien dat het goed was. Sinds die week prijken de fraaie bordjes ook in de andere gebieden, van geschiedkundig belang voor onze gemeente. De eigenaren, die toegestemd hebben, hebben van de werkgroep een brief ontvangen over de aankomende plaatsing. De eigenaren die nog niet gereageerd hebben op de eerdere uitnodiging voor de plaatsing van een historisch bordje kunnen om zich heen zien wat zo’n bordje toevoegt. Zij krijgen via het Cultuurplatform nog een kans om hun pand of plek alsnog op te geven. De uitvoering daarvan geschiedt dan in een volgende fase.
Bordje bij het Zwarte Laantje. foto: Werkgroep Cultureel Erfgoed (WCE)
VERVOLGFASE
Er is een sterke behoefte aan grotere algemene historische informatieborden in openbare ruimtes in alle kernen van onze gemeente, zoals op pleinen, bij bruggen, de ingangen de drie dorpen en dergelijke. De huidige werkgroep heeft zich al gebogen over diverse locaties, pakkende teksten, de grootte van deze borden, vergunningen en de subsidieaanvraag. Zowel de drukker, de designer en de aannemer willen graag blijven meewerken om onze dorpen met hun rijke historie aantrekkelijk te houden voor de eigen inwoners, bezoekers, wandelaars en fietsers. Er zijn door vrijwilligers al aantrekkelijke wandel- en fietsroutes ontworpen. Werkgroep Cultureel Erfgoed informeert inwoners de komende tijd hoe het verder gaat.
Tot slot nog een tip over een unieke uitgave door het Cultuurplatform Ouder-Amstel ‘Monumenten van Ouder-Amstel 2021’. Dit wandelboek voor in de luie stoel geeft de lezers een blik op het verleden en zicht op vandaag.
Meer informatie over het wandelboek en andere informatie over het Cultuurplatform is te vinden op www.cultuurplatformouder-amstel.nl.