Kerkstraat
Kerkstraat Van Trigt

Ouderkerk van voorheen (23): Kerkstraat

25 februari 2023 om 10:30 Historie

OUDERKERK Aansluitend op de prentbriefkaart van twee weken geleden, nu de Kerkstraat gezien vanaf het voormalige Rehoboth.

Links ziet U het toegangshek naar de voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk (nu Amstelkerk). De ‘echte’ Ouderkerkers op de foto uit circa 1933 van Fotografie van Trigt staan voor de ingang van de Petersteeg die naar de Driemond van de Amstel liep. Aan deze Petersteeg stonden tot 1939 zes kleine onbewoonbaar verklaarde huisjes met zogenaamde ‘poephuisjes’ aan de Amstel. Rechtsvoor het land van Hogenhout, nu ‘t Kampje.

Begin jaren dertig was er in ‘het Centrumplan’ het idee om een ijsbaan op ‘t Kampje te maken, maar de landheer gaf geen toestemming. Ook in 1946 is het plan nog van stal gehaald, maar toen was het bezwaar dat de ijsbaan op ‘t Kampje niet voor een lange tijd gemaakt kon worden in verband met het verkeer naar de Kerkbrug. Voor een korte periode werd het dan te duur.

Rechtsachter de panden van middenstanders Van Blijenberg en Van Marken. Deze panden werden in 1957 gesloopt voor de nieuwe vestiging van de Coöperatieve Boerenleenbank (RABO). Thans is het voormalige bankgebouw de tijdelijke huisvesting voor moeders en kinderen uit de Oekraïne die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land.  

In de achtergrond het karakteristieke (derde) raadhuis dat in 1980 werd vervangen door het huidige (vierde) gemeentehuis.

Hoe zal het aanzicht van ’t Kampje in de (nabije) toekomst worden?  

ECHT DE LAATSTE KANS!

Echte Ouderkerker Dick Backer lanceerde ruim 3 maanden geleden zijn boek met de titel HET DORP waar oude prentbriefkaarten en foto’s centraal in staan.

Het boek is inmiddels uitverkocht. Indien u (alsnog) interesse heeft bij een eventuele tweede druk laat het weten via www.dickbacker.nl want het is nu of nooit!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie