Dorpsstraat.
Dorpsstraat. J. van Lammeren

Ouderkerk van voorheen (24): Dorpsstraat

13 maart 2023 om 10:22 Historie

OUDERKERK Deze keer een prentbriefkaart uit circa 1915 van kruidenier Joop van Lammeren in de Dorpsstraat B78 later nummer 9.
Een inkijkje vanuit de Dorpsstraat naar de driesprong: Dorpsstraat, Julianalaan en Wilhelminalaan. Uitzicht op de Openbare Lagere School met rechts daarachter de schoolmeesters woning. Het huisje rechtsvoor, Dorpsstraat B70, werd bewoond door schoenmaker Dirk de Groot (1857-1929). Naast c.q. voor de woning een openbaar toilet: de plaskrul voor de heren. Een soortgelijke plaskrul heeft nog jaren gestaan bij de standplaats van Jan Patat links naast de boerderij van Hogenhout.

Op deze foto zijn stroomkabelhaspels te zien, wat duidt op de aanleg van het elektranet. De elektrificatie van Ouderkerk werd op 5 december 1916 voltooid. Geheel links op de voorgrond de ingang van de algemene begraafplaats die in 1917 voor verdere begrafenissen werd gesloten. Gelijktijdig werd een nieuw kerkhof Karssenhoff geopend aan de Binnenweg. In 1947 werd de oude begraafplaats volledig geruimd… Bij het bouwrijp maken van de grond voor de bouw van de woningen en appartementen aan de Raadhuislaan in 2007 werden toch nog menselijke resten gevonden.

LAATSTE NIEUWS

Door voldoende voorinschrijvingen is het Echte Ouderkerker Dick Backer gelukt om een tweede druk te realiseren.
De tweede herziene druk van HET DORP is vanaf half april verkrijgbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie