Burg. Stramanweg
Burg. Stramanweg Dick Backer

Ouderkerk van voorheen (25): Burgemeester Stramanweg

25 maart 2023 om 10:30 Historie

OUDERKERK In het Gezellenhuis aan de Rondehoep Oost werd op 14 april 1915 de eerste Ouder-Amstelse woningbouwvereniging opgericht.

Voorzitter en medeoprichter van de R.K. Woningbouwvereniging Ouder-Amstel was timmerman-assuradeur A.J.M. Primus uit Duivendrecht. Aan de toenmalige Ouderkerkerlaan, op verre afstand van de dorpskern, werd in 1921 door de R.K. Woningbouwvereniging Ouder-Amstel twintig woningen gebouwd. De huizen (foto circa 1940, fotograaf onbekend, collectie Museum Amstelland) zijn nog voorzien van luiken, wat erg prettig was in de bezettingsjaren m.b.t. verduistering. Via een bruggetje kwam men op de Ouderkerkerlaan. Op 25 september 1916 werd in Rehoboth woningbouwvereniging Aemstelrade opgericht. In 1923 werden er twaalf woningen gebouwd door Aemstelstede aan de Ouderkerkerlaan. In 1977 fuseerden de woningbouwverenigingen tot w.b.v. Ouder-Amstel. In 2016 werd w.b.v. Ouder-Amstel overgenomen door Eigen Haard.

Ten tijde van de bouw van de huizen op de foto was er nog geen provinciale weg en provinciale brug. De doorgaande verbinding van Amstelveen naar Duivendrecht-Diemen ging via de Amsteldijk, Lange Brug, Brugstraat, Dorpsstraat, Kon. Wilhelminalaan. Deze laatste heette in die tijd de Ouderkerkerlaan en werd ook wel Duivendrechtselaan genoemd, en heel vaak kortweg ‘de Laan’. Waterleiding was er in de beginjaren nog niet. Dat geldt overigens voor heel Ouderkerk. Het werd in 1925 dat men van dit moderne gemak werd voorzien. De 32 woningen hebben meer dan twintig jaar op de slooplijst gestaan. Uiteindelijk kwam op 13 november 2015 de sloopkogel langs. Op 20 februari 2018 werd de eerste paal geslagen voor de huidige sociale huurwoningen aan de Burgemeester Stramanweg.

Door Dick Backer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie