Amstelzijde, Paardenburg
Amstelzijde, Paardenburg J. de Vries

Ouderkerk van voorheen (26): Amstelzijde

12 april 2023 om 07:30 Historie

OUDERKERK Deze keer een prachtige prentbriefkaart uit omstreeks 1920 van Sigarenmagazijn Jan de Vries uit de Kerkstraat.

Een bijzonder foto met verschillende invalshoeken. U ziet de stoomboot van De Volharding bij de halte van Paardenburg aan de Amstelzijde in Buurt over Ouderkerk. Op de Amstel werden de salonboten van de Amsterdamse rederij De Havenstoombootdienst en de Leidse rederij De Volharding de opvolgers van de trekschuitexploitanten. Beide ondernemingen beconcurreerden elkaar fel. In de jaren twintig van de twintigste eeuw werden zij op hun beurt ingehaald door de autobus. 

Op de voorgrond een zeilschip/trekschuit van vermoedelijk een beurtschipper richting de Lange Brug. Deze schuiten werden geroeid, bewogen zich per zeil voort of werden getrokken door een paard dat op het jaagpad liep. Het gebouw achter het schip is de Christelijke Nationale School aan de Amsteldijk Noord sinds 1877. In de jaren vijftig bekend als de Eben Haezerschool. De school werd in 1985 opgeheven en later afgebroken. 

Op de foto is nog geen Provinciale brug te zien. In 1937 wordt er gestart met de werkzaamheden en in 1939 wordt de brug in gebruik genomen. Deze brug is inmiddels afgebroken en worden vervangen door twee nieuwe bruggen die deze zomer worden opgeleverd. De bruggen gaan op afstand bediend worden, dus geen brugwachter meer.

Door Dick Backer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie