Tijdens de kermisweek van Ouderkerk een terugblik naar hoe dit er vroeger aan toe ging.
Tijdens de kermisweek van Ouderkerk een terugblik naar hoe dit er vroeger aan toe ging. Archief Dick Backer

Ouderkerk van voorheen (27): Kermis op Het Kampje

22 april 2023 om 10:30 Historie

OUDERKERK Kermis wordt in Ouderkerk al ‘eeuwen’ gevierd en is in de middeleeuwen begonnen als feest van de kerk (kerkmisse) en was toen meer een soort jaarmarkt rond de kerk met een processie. De kermis een van de weinige uitgaansmogelijkheden. Op tweede Pinksterdag, maandag 31 mei 1830, werd t.g.v. de kermis een groot Vauxhal en bal gehouden in café Brugzigt (De Oude Prins) aan de Amstelzijde. Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag.

door Dick Backer

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Princes Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag.

In Ouderkerk wordt in de aanloop naar de feestweek al weken slecht geslapen door de kleine kinderen, de jeugd en ook (jong)volwassen Ouderkerkers. In deze feestweek is Het Kampje ‘the place to be’: eendjes vissen, ballengooien, de draaimolen, de botsauto’s, de zweef, de Polyp en niet te vergeten de Kamelenrace. Uit betrouwbare bronnen weet ik dat er volwassen mensen uren c.q. dagen op de ‘kamelenkruk’ zitten. ’s Nachts worden sommigen met een schreeuw wakker: ‘Alle ballen vast en rollen maar!’ 

Op de foto van zaterdag 29 april 1967 van het Ouderkerks Weekblad ziet u rechts de traditionele zweefmolen van de gebroeders Cloosterman en de Spin. Anno 2023 zijn de attracties groter, sneller, ruiger en heftiger. 

Geen schommelschuitjes meer, geen Kop van Jut van de familie Kabalt, geen Holle Bolle Gijs en geen Steilewand of Bokstent meer. Eind jaren zeventig kon je nog Kermis vieren bij Piet Kreijger met drie dagen muziek van Peter McLean, bij Harry Fritschy en Piet van Raak.

Traditioneel begint Koningsdag met de geluidswagen van Jan Cuiper en Rita Smit-Lotterman met daarna de aubade bij het gemeentehuis. Voor velen is de feestweek al twee dagen eerder begonnen….

Veel plezier op ieders eigen wijze! 

Heb je herinneringen aan deze kermistijd? Deel ze onder het bericht op onze Facebookpagina.

advertentie
advertentie