Op de Ouderkerkerlaan/Burgemeester Stramanweg 110 in Duivendrecht was tot 1953 het garagebedrijf van Jan Derksen gevestigd.
Op de Ouderkerkerlaan/Burgemeester Stramanweg 110 in Duivendrecht was tot 1953 het garagebedrijf van Jan Derksen gevestigd. Gerrit en Coby Vlug-Van Dis

Ouder-Amstel van voorheen (2): Koffiehuis Van Dis op Burg. Stramanweg

23 mei 2023 om 11:30 Historie

DUIVENDRECHT Op de Ouderkerkerlaan/Burgemeester Stramanweg 110 in Duivendrecht was tot 1953 het garagebedrijf van Jan Derksen gevestigd. Het garagebedrijf annex benzinepomp lag tussen het spoor Amsterdam-Utrecht en de inmiddels verdwenen Lange Dwarsweg.

In april 1953 nam Cor van Dis en zijn vrouw Adrie het bedrijf over van Jan Derksen. In de garage bij Cor van Dis werkten onder andere de monteurs Henk Roolkes, Kees Nieuwendijk en Cor Remmink.

Wegens gezondheidsredenen van Cor van Dis, die geregeld rugklachten had, werd de garage opgedoekt. Zijn vrouw heeft aan de benzinepomp gestaan en iedere klant kreeg als traktatie een kopje koffie aangeboden. In deze periode heeft mevrouw Van Dis haar horecapapieren gehaald om een wegrestaurant te mogen uitbaten. In oktober 1960 werd in de garage het koffiehuis begonnen. Cor Backer van Bakkerij De Hoop uit Duivendrecht en Koolhaas uit Ouderkerk leverden om en om het brood.

De zaterdaghulp van Cor indertijd was Piet van Rossum: ‘Het mooiste koffiehuis wat er bestaan heeft en het was 24/7 open. Begin jaren zestig kostte een rol beschuit dertig cent, een ongesneden wit 42 cent, een heel gesneden wit 49 cent, een krentenbol acht cent en een wit bolletje vier cent. Op zaterdag kwamen wij twee keer bij Van Dis om de voorraad aan te vullen, want het was niet aan te slepen.’ Op zaterdag kwam Cor Buskermolen uit Abcoude met bloemen. De exploitatie moest noodgedwongen stoppen op 1 juli 1971. Daarna is het pand onteigend in verband met de herontwikkeling van het gebied (Johan Cruijff Arena, Amsterdam Zuidoost) en werd het pand gesloopt. De familie Van Dis verhuisde naar Beneden-Leeuwen en namen een bestaand koffiehuis over.

In Speuren en Ontdekken, jaargang 39, nummer 1, uit 2022 staat een artikel met meerder foto’s over het Koffiehuis Van Dis. Deze foto met deze ‘nostalgische’ opstelling was ik nog niet eerder tegengekomen.

Door Dick Backer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie