NS president-directeur drs. R. den Besten, minister J.R.M. May-Weggen en burgemeester C. de Groot van Ouder-Amstel begeleidden Hare Majesteit Koningin Beatrix op station Duivendrecht richting uitgang Rijksstraatweg in Duivendrecht.
NS president-directeur drs. R. den Besten, minister J.R.M. May-Weggen en burgemeester C. de Groot van Ouder-Amstel begeleidden Hare Majesteit Koningin Beatrix op station Duivendrecht richting uitgang Rijksstraatweg in Duivendrecht. Archief oud-burgemeester de Groot
HISTORIE

Station Duivendrecht opende 30 jaar geleden

31 mei 2023 om 13:15 Historie Tips van de redactie

DUIVENDRECHT Het is 30 jaar geleden dat station Duivendrecht officieel geopend werd door Koningin Beatrix. Stichting Oud-Duivendrecht klikt terug.

Ruim vijf jaar lang is dag en nacht gewerkt aan de Zuidtak, een nieuwe spoorverbinding ten zuiden van Amsterdam. Aan de Zuidtak zijn drie fonkelnieuwe stations gebouwd: Amsterdam RAI (dat sinds september 1991 al in gebruik is), Duivendrecht en Diemen Zuid.

Door Ans Quirijnen

Het belangrijkste station aan de Zuidtak is in 1993 ongetwijfeld Duivendrechts dat op de kruising van de Zuidtak en de spoorlijn Amsterdam- Utrecht ligt. Het toen ultramoderne station kreeg drie niveaus voor treinen en metro’s.

Zondag 23 mei 1993 werden alle omwonenden van de drie nieuwe stations tussen 11- 17 uur uitgenodigd door de NS voor een Open Dag met onder andere een fanfarecorps, oude treinstellen en demonstraties van het nieuwe computergestuurde verkeersleiding systeem van de NS. En uitleg over de bouwwerkzaamheden door de NS was voorhanden op de  locatie metrostation Strandvliet. Twee metrolijnen reden al in 1977 vanaf het Weesperplein naar Amsterdam-Zuidoost. In 1980 werden beide lijnen verlengd van het Weesperplein naar het Centraal Station.

FEESTELIJKE DAG

In Duivendrecht-Zuid werd die zondag groots uitgepakt: een gezellige braderie van lokale winkeliers, presentaties van de sportverenigingen, een ijscokar, springkussen, optredens van de Monday Singers, rondleidingen door de Sint Urbanuskerk. De songs van een populaire zanger op het platte dak van Lotgenoten leidden tot spontane polonaises door de gezellig volle terrassen heen. En ’s avonds om 22.15 uur sloot de gemeente Ouder-Amstel deze feestelijke dag af met een prachtig vuurwerk.

Alle tv-zenders begonnen hun journaals met de opening van deze nieuwe treinroute en Duivendrecht werd in de nationale pers “het best bereikbare dorp” van Nederland genoemd. Natuurlijk werd de aankomst van Hare Majesteit de Koningin en alle hoogwaardigheidsbekleders in Duivendrecht op camera’s vastgelegd. En het volksfeest op de zondag niet te vergeten! De Stichting Oud-Duivendrecht heeft een unieke compilatie van al die beelden gemaakt, 30 jaar terug in de tijd, met veel inwoners uit het dorp, die zich kostelijk amuseren. Op de Open Monumenten zaterdag 9 september zijn deze beelden op twee locaties in Duivendrecht te bekijken tijdens een doorlopende voorstelling. Locaties en tijden volgen via het weekblad, de raamposters en de OMD en SOD website.

PLAQUETTE KOMT TERUG

Als herinnering aan de opening van station Duivendrecht is in 1993 een mooie plaquette ontworpen met een routeafbeelding en een tekst. Twee leden van ons lokale OMD comité hebben contact gelegd met de NS-manager van deze regio. De plaquette hangt er gelukkig nog wel, maar ergens verscholen voor het publiek. Alles wordt in het werk gesteld om deze plaquette in zijn geheel terug te plaatsen op een mooie plek zichtbaar voor de reizigers, die hier in- , uit-, en overstappen.  

De tekst van de plaquette.
Een jongeman overhandigde de koningin spontaan zijn boeket op het Kerkplein in Duivendrecht.
Kruisingsstation Duivendrecht de ligging
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie