
Ouder-Amstel van voorheen (3): De Nieuwe Brug
4 juni 2023 om 10:30 Historie Tips van de redactieOUDER-AMSTEL De aanleg van de nieuwe brug over de Amstel nadert zijn voltooiing en zal medio deze maand volledig in gebruik worden genomen.
In 1937 werd er gestart met werkzaamheden voor de nieuwe provinciale brug op deze prentbriefkaart uit 1940 van de galanterie-speelgoedzaak van Jongbloed aan Amstelzijde 48.
De bouw van de toenmalige nieuwe brug over de Amstel en in verband daarmee de aanleg van de provinciale weg bracht een kolossale aardverschuiving te weeg in Ouderkerk. Het dorp wordt als het ware gevierendeeld. Niet alleen wordt door de weg het Hoogereinde van elkaar gescheiden, door het slopen van de oude Lange Brug verwijderen ook oost en west zich van elkaar.
In 1939 werd de nieuwe brug over de Amstel in gebruik genomen. Een officiële naam is er zover bekend nooit gekomen. Er worden verschillende namen door elkaar gebruikt: Nieuwe Brug, Brug in de N522, Brug over de Amstel of Provinciale Brug.
De brug was tot voor kort een beweegbare enkele basculebrug in de N522 over de rivier de Amstel. Hij verbond de Burgemeester Stramanweg in het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende deel van Ouderkerk aan de Amstel met de Oranjebaan in het tot de gemeente Amstelveen behorende gedeelte van Ouderkerk aan de Amstel. De brug had maar twee rijbanen en was daarmee smaller (flessenhals) dan de aanvoerwegen waardoor er regelmatig filevorming voor de brug ontstond.
Eind jaren zestig moest een noodbrug, in de volksmond baileybrug, uitkomst bieden voor het toegenomen verkeer en het groot onderhoud van de brug. Op 17 juli 1969 wordt de baileybrug opengesteld om de doorstroom van het verkeer van en naar Ouderkerk te bevorderen. Wat zo mooi leek, veranderde voor de omwonenden van de Burgemeester Cordesweg in pure ellende vanwege de geluidshinder. Er werd zelfs een Komitee Geluidshinder Cordesweg opgericht. De noodbrug was erg smal met tweemaal een horizontale knik (komende vanaf Amstelveen tweemaal rechts). In die knikken konden vrachtwagens elkaar niet passeren, reden waarom komende vanaf de richting Amstelveen, vrachtverkeer niet over de brug mocht maar beneden langsging. Zeven jaar doet de noodbrug dienst. In 1976 wordt de noodbrug weer verwijderd na de ingebruikname van de A9. Het geratel over het ijzeren wegdek houdt dan eindelijk op tot opluchting van velen.
De brug uit 1939 was technisch en verkeerskundig gezien aan vervanging toe. Daarom is de brug vervangen door twee nieuwe bruggen met aparte busstroken. Ik heb nu al heimwee naar het plaatje op de prentbriefkaart.
Prentbriefkaart: S. Jongbloed
door Dick Backer