Een van de oude historische tekstbordjes bordjes, die in 2006 op initiatief van de SOD geplaatst zijn.
Een van de oude historische tekstbordjes bordjes, die in 2006 op initiatief van de SOD geplaatst zijn. Archief SOD

Stichting Oud-Duivendrecht geeft de toekomst een verleden (deel 2): ‘de allerlaatste boerderijen behouden’

22 juni 2023 om 07:30 Historie

DUIVENDRECHT Medestanders en bestuursleden van de SOD hebben na de oprichting 4 juni 1998 zo snel mogelijk door de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek (SHBO) een waardestellende en adviserende rapportage laten uitbrengen om de  Antoniushoeve, de Sophia’s hoeve en het boerenerf te kunnen beschermen. Het boerenland dat ooit reikte tot de Arena en de Makro was al drastisch verkleind. Ook het - door de boeren  in oorspronkelijke staat gelaten -  interieur is door de deskundigen onderzocht. Zo’n degelijk onderzoek is voor boerderijen in Duivendrecht nog niet eerder gedaan. De nieuwe Duivendrechtse stichting beschikte nog niet over het benodigde geld om het onderzoek te starten; gezien de urgentie ging de SHBO toch alvast van start.

Met het uitgebrachte rapport de boer op.

Er worden twee bouwkundige waarnemingen opgesteld, van elke boerderij een. Nummer 35 en 36, Arnhem juli 1998. De SHBO concludeert dat de boerderijen ‘vooral gezamenlijk’ zeer interessant zijn, omdat hierin het zo kleine verschil in bouwtijd 1883 en 1889, alsmede het verschil in status van de beide boerderijen van de vroege eigenaren zo uitstekend af te lezen is. Terwijl ze op het eerste gezicht zo identiek lijken. In Duivendrecht staat een uniek ensemble van agrarische bouwkunst uit de 19e eeuw.  Zorgvuldige restauratie door de eigenaren is van groot belang, stelt het rapport. En de stichting Oud-Duivendrecht beschikt over een gefundeerde onderbouwing voor de aanvraag van de  Rijksmonumentenstatus en de vervolgprocedures.

Pakjes ansichtkaarten brengen geld in het laatje

De stichting Oud-Duivendrecht bedenkt plannen om aan het benodigde geld voor dit studieonderwerp te komen. Een subsidieaanvraag voor de nieuwe stichting Oud-Duivendrecht wordt door de gemeente Ouder-Amstel helaas niet gehonoreerd. De gemeente heeft totaal andere plannen met het gebied.

Tijdens de intocht van Sinterklaas in november 1998 verkoopt de SOD langs de route speciaal gemaakte ansichtenkaarten met winterse taferelen. Mogelijk gemaakt door drukkerij Schaap. Met de opgehaalde 1800 gulden wordt de SHBO betaald. Het is de helft van het gevraagde bedrag. Er wordt een spontane deal gesloten: DE SHBO en de SOD maken samen voor hun  doeleinden gebruik van het rapport.

Onderweg naar het Jaar van de Boerderij in 2003

De directeur van Stichting Historisch Boerderij Onderzoek, Ellen van Olst, was de initiator om een jaar lang het agrarisch erfgoed volop onder de aandacht te brengen.  Uit liefde voor de schoonheid en bezorgdheid over het behoud ervan, het beheer en de toekomst. De gemeente Ouder-Amstel adviseerde de Rijksdienst negatief over de aangevraagde Rijksmonumentenstatus voor deze twee Duivendrechtse boerderijen. De Raad voor Cultuur, met Winnie Sorgdrager als voorzitter, adviseerde uiterst positief. Na een ingewikkelde juridische strijd, ontvangen op  20 augustus 2003 de boerderijen de status van Rijksmonumenten. Reden voor de SOD om de gratis Boerderij- Special uit te brengen. Deze special - gewoon in  weekenden gestencild op het  kantoor van een Duivendrechter met hart voor het dorp – is in september het allereerste nummer van het kwartaalblad Oud-Duivendrechtse Saecken. Voor de website duivendrechtdestijds.nl zijn alle 25 nummers van Oud- Duivendrechtse Saecken gedigitaliseerd. 

En de bewoners van de hoeves,  de boeren zelf…….

Voor Willem van der Vaart, de bewoner van de Sophia’s hoeve, Rijksstraatweg 226, werd het leven hier door alle spanningen te zwaar. Hij vluchtte en op 24 januari 2001 stierf hij op 67- jarige leeftijd.

Na eerdere afwijzingen kiest de Pachtkamer van het Gerechtshof van Arnhem uiteindelijk op 15 augustus 2001 de kant van Ferdinand van Schaick (1918-2010) en beslist dat hij tot zijn dood op de Antoniushoeve mag blijven wonen. 

Wordt vervolgd.  

Ans Quirijnen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie