Landelijke stukje Duivendrecht langs de busbaan.
Landelijke stukje Duivendrecht langs de busbaan. Pascal Kolk / Archief SOD

Stichting Oud-Duivendrecht geeft de toekomst een verleden (5): De naam Duivendrecht

9 augustus 2023 om 07:30 Historie

OUDER-AMSTEL Stichting Oud-Duivendrecht bestond zondag 4 juni precies 25 jaar. Dit zal tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september gevierd worden met een unieke foto-expositie. Een terugblik naar het ontstaan van deze historische vereniging. Deze week het laatste deel (5).

Er bestaan verschillende verhalen over de herkomst van de plaatsnaam Duivendrecht, waar vreemd genoeg ‘duiven’ in voorkomen. Eén ervan heeft als oorsprong het Middeleeuwse Latijn:  “Due vene traiectum” en betekent “twee wateren met een doorwaadbare plaats”. Ruim 1000 jaar geleden vestigden de eerste mensen zich hier. Voor mensen in een moeras- en waterrijk gebied was een doorwaadbare plaats bijzonder belangrijk. Voor kunstenaar Petra Morenzi is die Latijnse naam de brug geweest naar haar beeldende denkwerk over een sculptuur voor het nieuwe Dorpshart in Duivendrecht, dat in november 2006 in opdracht van de gemeente Ouder-Amstel geplaatst is. Het langwerpige dorpsplein staat bij de beeldhouwer Morenzi voor een doorwaadbaar plaats.

PETRA MORENZI DAAGT KIJKER UIT

Petra Morenzi (1954, Heilbronn, Duitsland) heeft aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam gestudeerd en woont en werkt in Amsterdam. De ontworpen figuur, staat tot haar middel in het water en baant zich spiegelend een weg. Een vrouwelijke figuur die een lange rok aan heeft en dezelfde rok nog een keer gespiegeld op haar hoofd. “Het lijkt wel een zandloper “ merkte een voorbijganger na de onthulling op. Die symmetrische vorm krijgt dynamiek door de stevige stap van de figuur. Haar voeten raken de sokkel ogenschijnlijk toevallig. Doelgericht lijkt ze over de sokkel heen te rennen. Met haar beeld op het Dorpsplein speelt Morenzi graag in op richtingen, omkeringen en verschuiving van perspectief. Met haar instemming werd aan de Latijnse naam uit 2006 op zaterdag 9 februari 2013 ‘Drechtje’ toegevoegd, een wens van de Duivendrechters zelf.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het beeld van Petra Morenzi op het Dorpsplein. Foto: Archief SOD

DRECHTJE

Het fiere beeld op het plein wordt - door alle stedelijke ontwikkelingen die op de dorpsbewoners afkomen - een zaterdagse ontmoetingsplek voor Duivendrechters. Rond het middaguur overdenken jong en oud met elkaar het groene en kleinschalige Duivendrecht en discussiëren bewoners van vroeger en beduidend veel nieuwe inwoners  over kwesties,  die in het dorp zelf spelen en vooral er om heen. Kortom: ‘waar gaat het met ons dorp naar toe en hoe kunnen wij er, als kleine kern van Ouder-Amstel, vooral zelf aan bijdragen om onze mening te laten horen aan de bestuurders, die immers de beslissingen nemen over ons woongebied’. De Stichting Oud-Duivendrecht richt zich al sinds 1998 op behoud van het landschappelijk en historisch karakter van Duivendrecht. Daarnaast creëert een groep actieve inwoners in 2013 de Stichting Vrienden van Duivendrecht. Het bestuur van deze stichting focust zich op de leefbaarheid en de stapels ruimtelijke plannen. Drechtje wordt de voice van Duivendrecht. Diverse columnisten verwoorden in digitale nieuwsbrieven wat de Duivendrechters te melden hebben. De eerste jaren in papieren versies, gesponsord door een kersverse inwoner, en huis-aan huis bezorgd door een team vrijwilligers. Alle nieuwsbrieven (waar Drechtje spreekt….) verschijnen bij de abonnees en op de website van de Vrienden van Duivendrecht.

LEVEND ERFGOED

Hét nationale thema voor de Open Monumentendagen in het tweede weekend september 2023. Dat kan niet beter uitkomen voor de viering van het zilveren jubileum van de Stichting Oud-Duivendrecht. Het Weekblad voor Ouder-Amstel heeft de lezers regelmatig laten genieten van de mooie foto’s van de Duivendrechter Wiebe Maliepaard. Getroffen door zoveel ‘leven’ in dit dorpje hebben bestuurders van de SOD al snel contact gezocht met Wiebe. En hem gevraagd om tijdens alle seizoenen in de schaarse overgebleven landelijke stukjes van ons dorp het levend erfgoed met zijn camera vast te leggen. Het resultaat is voor iedereen te zien tijdens een unieke expositie van zaterdag 9 september tot en met donderdag 21 september aanstaande in het Dorpshuis van Duivendrecht, tijdens de openingstijden. Deze expositie is mogelijk gemaakt door de gemeente Ouder-Amstel en kreeg  gestalte met medewerking van Sonja Jansen van Coherente. Bovendien komt deze foto-expositie vanaf 5 november naar de publiekshal van het gemeentehuis in Ouderkerk aan de Amstel. Alle informatie over de andere activiteiten tijdens de Open Monumentendagen is eind augustus te lezen in het weekblad. 

IN NIEUWE HANDEN

Komend najaar treedt een volledig nieuw bestuur van Duivendrechters aan om de doelstellingen van de SOD voort te zetten. Een van de eerste speerpunten is ons kostbare erfgoed te verankeren in de gemeentelijke omgevingsplannen en omgevingsvisies van de nieuwe Omgevingswet, die 1 januari 2024 in werking treedt. De nieuwe penningmeester en archivaris zijn al maanden actief. Onze vrijwilligers voor de website en de bordjeswandelroute en OMD blijven actief. En bestuursleden van het eerste uur begeleiden een soepele overgang. De toekomst van Duivendrecht behoudt haar verleden.   

Ans Quirijnen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie