De heilige Aartsengel is vrijdag weer uit het overwoekerde groen gehaald.
De heilige Aartsengel is vrijdag weer uit het overwoekerde groen gehaald. Archief SOD

Oktober maand van de geschiedenis: een onbekende aan het eind van de Kloosterstraat

10 oktober 2023 om 10:45 Historie

DUIVENDRECHT Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom vestigt Stichting Oud-Duivendrecht de aandacht op een onbekend beeld aan het eind van de Kloosterstraat. “Het is goed dat jongstleden januari een nieuw historisch tekstbordje geplaatst is aan het eind van de Kloosterstraat. Anders hadden veel huidige en nieuwe dorpsbewoners écht niet geweten wie of wat er verscholen was onder dit uitbundige groen.”

Op 5 mei 2005 (bij  de nationale viering van 60 jaar bevrijding van ons land) werd op het Michaëlplein, aan het van de einde Kloosterstraat  het geredde Michaëlbeeld van het gesloopte Clarissenklooster onder zeer grote belangstelling herplaatst. En voorzien van een mooie plaquette.

Tekst op het bordje:
Zandstenen beeld afkomstig van de gevel van het voormalige Clarissenklooster. De aartsengel Michaël staat voor de strijd tegen het kwaad. Onthuld op 5 mei 2005 door burgemeester J.R.A. Nawijn en S.G. Wisse. Het Michaëlbeeld is al wat er rest van het Clarissenklooster (1926) dat hier tot 1968 gestaan heeft. Het klooster moest wijken voor de snelweg A10. Na de sloop van het klooster bewaarde de heer Wisse het beeld in zijn tuin in de Kloosterstraat. Hij schonk het in 2004 aan de gemeente. De driehoekige zuil met losse stenen symboliseert het afgebroken klooster.

AARTSENGEL

Na de Tweede Wereldoorlog werd dit beeld van beeldhouwer Troupin uit Amsterdam tegen de gevel boven de entree van het Clarissenklooster geplaatst op initiatief van de kloosterlingen en met toestemming van het Bisdom Haarlem, omdat de nonnen na hachelijke situaties gespaard gebleven zijn tijdens de oorlog, mede door het aanroepen van de heilige Aartsengel Michaël. 

ENGELBEWAARDER

Gerrit Wisse heeft het beeld van de slopers gekocht en van 1967 tot 15 februari 2005 heeft het Michaëlbeeld veilig in de tuin van de familie Wisse in de Kloosterstraat 59 gestaan. Engelbewaarder Wisse heeft contact gezocht met de Stichting Oud-Duivendrecht en samen met toenmalig burgemeester Nawijn en de provincie Noord-Holland is naar een lossing gezocht om het beeld op een toepasselijke plaats en op een mooie manier te behouden.

DICK ALBERS

Architect Dick Albers uit Ouderkerk aan de Amstel geeft in maart 2005 de  voorkeur aan een stalen raster in driehoekvorm gevuld met gebroken baksteen. De grondslag van de gedachte achter dit ontwerp is dat de beeltenis tegen een gemetselde maar afgebroken muur heeft gestaan. Door de driehoekvorm van de massa is er geen achterkant en staat aartsengel Michaël naar de Kloosterstraat gericht zoals de positie altijd is geweest. De architect kan het weten want uit zijn jeugdjaren kent hij het klooster met het beeld.

OVERWOEKERD

Het groen heeft het beeld van de aartsengel de laatste tijd totaal overwoekerd. Voorgaande jaren was het onderhoud van dit gemeentelijke beeld en de groene omgeving opgenomen bij het reguliere groenonderhoud door de gemeente Ouder-Amstel. Daar is de klad ingekomen. Jopie Euwe (erelid van de SOD) en Bas Smeulders (nieuwe archivaris van de Stichting Oud-Duivendrecht) hebben op een vrijdagnamiddag het kloosterbeeld weer goed zichtbaar gemaakt voor iedereen die langs komt of in de buurt woont. En zij hebben daarmee eerbied betoond aan het enige overblijfsel van het voormalige Clarissenklooster.

Ans Quirijnen

Afbeelding
Afbeelding
Voor de snoei op 6 oktober 2023.
Het beeld stond lange tijd in de tuin van Gerrit Wisse.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie