Achter de hooiberg de boerderij van Korrel. Dan links het pakhuis en aan de Amstel de maalderij, foto 1935.
Achter de hooiberg de boerderij van Korrel. Dan links het pakhuis en aan de Amstel de maalderij, foto 1935. Museum Amstelland

Ouderkerk van voorheen (36): Maalderij - Achterdijk

25 november 2023 om 10:30 Historie

OUDERKERK In juni 1908 stapten zes boeren uit Ouder-Amstel, zes boeren uit Nes aan de Amstel en burger Co van Dam, hoofd van de Heilig Hartschool, naar de notaris voor de oprichting van de Coöperatie Ouder-Amstel ‘Boerenbelang’. De opstallen van Seeleman aan de Achterdijk werden aangekocht en de coöperatie, in de volksmond ‘De Maalderij’, ging van start. Doelstelling: het gezamenlijk in- en verkopen van veevoeders en andere landbouwproducten. De nieuwbouw van de maalderij in 1923 werd uitgevoerd door bouwbedrijf Van der Bijl. Het bestuur van de coöperatie besliste wat er gemalen werd en kocht in op de Rotterdamse graanbeurs. Vanuit Rotterdam kwamen de grondstoffen per boot naar de Achterdijk. 

CONCURRENTIE 

Samen sterk ging niet altijd op. De leden van de coöperatie waren niet ‘net mensen’, maar echte mensen. Als de concurrent Van der Velde op het Hogereinde (Noord) goedkoper kon leveren, werd dat niet nagelaten. De concurrentie werd nooit bij name genoemd, maar aangeduid als ‘de vrije handel’. De veehouders van Abcoude en Baambrugge zagen in de omgeving de coöperaties van Diemen en Ouderkerk verschijnen en hoorden over goede resultaten. Acht jaar na de start in Ouderkerk ontstond in 1916 eenzelfde coöperatie in Abcoude.

ENKELE NAMEN 

Vanaf de oprichting in 1908 waren voorzitter Petrus Han en secretaris Petrus Timmer bijna 40 jaar het gezicht van de coöperatie. De maalderij stond van 1908 tot 1927 onder leiding van molenaar Hesp die werd opgevolgd door Martien Mölder en later door zijn zoon Nol. Van 1942 tot 1946 was Piet Jansen boekhouder bij de coöperatie en hij werd later directeur van de coöperatie ‘Boerenleenbank’. Vanaf 1955 zat Ko Kea voor meer dan 30 jaar in het bestuur. In 1956 werd directeur Jan de Lange (ook rk-kerkmeester en wethouder) opgevolgd door de heer W.J. Witsenboer. 

FUSIE 

Begin 1959 bestond de Ouderkerkse coöperatie uit 144 leden. In 1962, na bijna 50 jaar, gingen de coöperaties in Ouderkerk en Abcoude verder in de Coöperatie Amstel- en Vechtstreek (CAV). In 1969 kwam een einde aan het tijdperk van zelf malen, mengen en persen: de kosten per 100 kg waren zo hoog dat het niet meer rendabel en verantwoord was. 

EINDE TIJDPERK 

In 1970 werd de vestiging in Ouderkerk gesloten en ontwikkelde het bedrijf zich verder in Abcoude. De gebouwen en terreinen aan de Achterdijk werden te koop aangeboden voor 250.000 gulden. Het bestuur van de Coöperatie Amstel- en Vechtstreek had een voorlopig koopcontract getekend met de Duivendrechtse firma Enthoven, de oliehandel aan de Rijksstraatweg die moest verdwijnen voor de expansie van N.S. en metro. De gemeente Ouder-Amstel gaf geen vergunning af en de koop ging niet door. In het voorjaar van 1970 werd de gemeente de nieuwe eigenaar van de gebouwen en terreinen. Uiteindelijk werd er een woonhuis (nr.62) en een woonhuis met bedrijfsruimte voor ingenieursbureau Ruppert (nr.64) aan de ‘amstelzijde’ gebouwd. Het pakhuis (nog enige tijd gebruikt door aannemer ‘Gebroeders Van den Berg’) aan de andere zijde van de weg maakte plaats voor de nieuwbouw van eengezinswoningen aan de Achterdijk 9 t.m. 15b.

Door Dick Backer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie