Bush tomato’s van Emily Kame Kngwarreye.
Bush tomato’s van Emily Kame Kngwarreye. Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 5): Bush tomato’s van Emily Kame Kngwarreye

8 april 2021 om 11:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp iedere maand een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Emily Kame Kngwarreye werd rond 1910 geboren in Utopia, zo’n 230 km ten noord-oosten van Alice Springs. Ze was een gerespecteerde senior van de Anmatyerre taalgroep.
Toen Emily in 1989 begon met schilderen was ze rond de tachtig jaar oud en haar schilderscarrière zou zo’n zeven jaar duren.

Emily is zonder twijfel de bekendste vrouwelijke Aboriginal kunstenaar ooit. Wat haar zo belangrijk maakt is dat zij met name de bruggenbouwster is tussen de authentieke Aboriginal Art en de hedendaagse kunst.

Om haar Dreamings te kunnen schilderen op een manier dat iedereen ze mocht zien (hetgeen voor authentieke beschilderingen niet gewoon is), veranderde ze de bodypaint-stijl naar een meer realistische weergave van de flora.

Dit schilderij is een bush-tomato Dreaming. Wat Emily schildert is de plant met wortel en de gele bush-tomato vruchten.

Wat Aboriginals anders doen dan wij als we tekenen, is dat ze alles van boven naar beneden schilderen en wij neigen als het niet te omvangrijk is, het rechtop te zetten. Emily begint met een ondertekening van een wit wortelstelsel, daarop het grijs van de stelen, het groen van de bladeren en de gele vruchten. Het resultaat is een prachtig schilderij met een lange culturele geschiedenis, maar voor ons een abstract hedendaags werk.

Onze galerie mag weer bezocht worden. Graag vooraf een afspraak maken via 06-53157956.

Guus Overkamp

Meer weten over Aboriginal kunst? Lees ook het vorige artikel uit deze serie.

advertentie
advertentie