De twaalf kandidaten met presentator Soy Kroon en juridlid Wolf Hekkema. Xin Yue van Hoorn zit linksvoor op een kruk.
De twaalf kandidaten met presentator Soy Kroon en juridlid Wolf Hekkema. Xin Yue van Hoorn zit linksvoor op een kruk. Foto: AVROTROS/Elvin Boer

Tekentalent Xin Yue (15) uit Duivendrecht doet mee aan tv-programma Sketch Studio

22 september 2023 om 13:46 Kunst

DUIVENDRECHT Dit weekend maakt Xin Yue van Hoorn (15 jaar) uit Duivendrecht haar debuut in het nieuwe televisieprogramma Sketch Studio. Dit programma gaat in 8 afleveringen op zoek naar het meest veelbelovende tekentalent van Nederland bij kinderen tussen 12 en 15 jaar oud. Het programma wordt vanaf zaterdag 23 september om 18.10 uur uitgezonden bij Zapp Avro/Tros op NPO3.

Om aan het programma mee te kunnen doen heeft Xin Yue een uitgebreid portfolio moeten insturen en twee audities moeten doen. Uiteindelijk is ze is uit bijna 400 aanmeldingen gekozen als een van de twaalf finalisten die deel mochten nemen aan het programma dat gepresenteerd wordt door Soy Kroon.

De kandidaten tekenen onder andere superhelden, maken portretten van bekende artiesten en illustreren een griezelig verhaal. Iedere aflevering staat een ander thema centraal en ondersteunt een bekende Nederlander jurylid Wolf Hekkema (tekenleraar en kunstenaar). Samen beslissen ze wie er doorgaat naar de volgende ronde in de strijd om het Gouden Potlood.

SUPERLEUK

De opnames voor het tv-programma vonden in de eerste weken van de zomervakantie plaats. “Meedoen aan Sketch Studio was een superleuke ervaring,” vertelt Xin Yue. “De opnamedagen waren best zwaar want het waren lange dagen, maar we hebben veel lol gemaakt met elkaar. Het was heel erg leuk om iets heel nieuws te doen, want je kreeg opdrachten die je thuis niet zo snel zou tekenen.Ik kijk terug op een hele leuk periode! Allemaal kijken hoor,” roept ze op.

REALISTISCHE PORTRETTEN

Ze is op 5-jarige leeftijd met tekenen begonnen. “Ik heb het mezelf geleerd, toen ik wat ouder werd heb ik veel teken-tutorials en tekenvideo’s gekeken. Ik teken van alles; realistische portretten vooral van vrouwen, anime personages maar ook strips. Mijn tekenstijl is een beetje als een foto, ik teken graag dingen heel precies na en mijn inspiratie haal ik bijvoorbeeld van Pinterest.”

KUNSTKLAS

Ze wil in toekomst ook zeker wat met haar tekentalent gaan doen. “Ik zit nu in de kunstklas van de OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer) en daarna wil ik absoluut naar een vervolgopleiding waar ik nog meer met mijn creativiteit kan doen. Want ik vind naast tekenen ook het editen van filmpjes super leuk om te doen.”

NK STRIPTEKENEN

Ze doet momenteel ook al heel veel leuke dingen op tekengebied. “Ik ben in groep 6 bijvoorbeeld al gestart bij de Hermitage (nu: Hartmuseum) en daar volg ik nu de 4-jarige opleiding Hermitage Academie. Daar tekenen we niet alleen, maar zijn we ook creatief bezig met kunst. Én, ik sta zondag (24 september) voor de derde keer in de finale van het NK-striptekenen. En nu hoop ik eens een keer te winnen... Wat ik later wil worden weet ik nog niet, maar ik wil zeker iets creatiefs doen!”

Sketch Studio is vanaf 23 september om 18.10 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.


Xin Yue van Hoorn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie