Afbeelding
Adviseur Coup

Soms moet je een probleem niet oplossen maar vermijden

12 februari 2024 om 12:55 Lokaal Deel je nieuws

De gemeente is het probleem van de slappe bodem onder het Kampje aan het oplossen. Dat vinden ze nodig omdat Delva een verhoogde weg heeft bedacht waar (zwaar) verkeer de buitenbocht maakt. De 60 ton gewapend beton in het ontwerp blijkt niet genoeg. Onderzoek moet uitwijzen of we eruit komen met lichtgewicht ophoogmaterialen en voorbelasting. Zo is de gemeente stap voor stap op een punt uitgekomen zonder in te zien dat het hoog tijd is voor bezinning. Moet je aan een verhoogde weg blijven vasthouden als blijkt dat het daar met het gegeven weggebruik alleen kan met middelen die niet meer in een normale verhouding staan tot wat we willen, namelijk het Kampje omvormen tot een aangenamer verblijfplaats dan nu. Misschien is het een idee terug te vallen op wat de Ouderkerkers zelf wilden. Veel van de voorbereiding blijft ook in dat geval nuttig.

In 2019 hebben de inwoners laten weten wat ze met het Kampje willen. Parkachtig middenterrein en parkeren op het keienveld met (verplaatsbaar) groen ervoor om de auto’s zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Zie bijgaand plaatje uit 2020 op basis van de ideeënmarkt en zie ‘Spijkers met koppen’, bladzijde 21 en 22.

Dit plan is rationeel, groen, eenvoudig uitvoerbaar tegen lage kosten en houdt rekening met klimaatverandering. Mooi resultaat van een geslaagde ideeënmarkt en uitstekend verwoord in ‘Spijkers met koppen’.

Het dorp krijgt echter totaal iets anders. Over de heg vertellen mensen mij wat ze ervan vinden.

“Wat jammer dat … 1. het miljoenen euro’s gaat kosten. 2. auto’s zo dominant in het zicht komen te staan. We zouden ze toch onopvallend neerzetten? 3. geen rekening is gehouden met klimaatverandering. Minder dichte bestrating en meer groen en graskeien is toch makkelijk te realiseren. De gemeente vraagt inwoners stenen uit de tuin te halen, maar gaat zelf een oppervlakte van 12.000 stoeptegels voor de sier neerleggen. Onbegrijpelijk! 3. het eenrichtingsverkeer over de Korte Brug niet de andere kant opgaat, dat zou beter zijn voor de winkeliers. 4. de poffertjeskraam naar het midden opschuift. We komen er graag, maar om nou dat kleurige geheel inclusief wc-groep prominenter in ons historisch centrum te plaatsen …. 5. de gemeente de stoep langs de boerderij weghaalt om over de hele lengte auto’s tegen het tuinhek kwijt te kunnen. Het verpest een hoek waar mensen graag naar kijken. 6. de gemeente 28 bomen kapt en dat volgens boomkundig onderzoek tientallen andere gezonde bomen in korte tijd ook verloren zullen gaan door de impact van de werkzaamheden. 7. de gemeente voor een ingrijpende aanpak kiest met nogal wat vermijdbare milieubelasting en nauwelijks aan hergebruik doet. 8. het voor winkeliers en andere ondernemers in het centrum moeilijker wordt. Een dorp is slecht af als de levendigheid vermindert of als het aanbod verschraalt.“

Het zou mooi zijn als de raad of een fractie of zelfs maar één raadslid het college een paar vragen stelt. Voor informatie ben ik eventueel beschikbaar.

Emmy Stuij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie