Afbeelding
Naomi Heidinga

Kettinggesprek met Roger Hekelaar: ´Meer in leven dan werk alleen´

13 januari 2019 om 10:00 lokaal

OUDERKERK Roger Hekelaar is eigenaar van Complety Nuts, een notenhandel. Jaren geleden maakte hij de keuze om in de voetsporen van zijn vader en opa te treden. Ook zij verkochten noten op de markt. Alphons Vogel is benieuwd hoe het met de zaken gaat.

In de opslag aan de Ambachtenstraat vertelt Roger over hoe zijn opa ooit begon. "Hij moest tijdens de oorlog naar Oostenrijk. Daar leerde hij zijn vrouw kennen. Eenmaal terug in Nederland zag hij pindaventers op de markt. Dat was destijds een nieuw product. Dat leek mijn opa wel wat. Na de oorlog ging hij pinda's en suikerpinda's verkopen op de markt. Toen mijn vader uit dienst kwam, koos hij hetzelfde pad, evenals een oom van mij. Een tijdlang hebben ze met z'n drieën de notenhandel gedaan. In de jaren zeventig kochten ze het pand aan de Ambachtenstraat. Dat wordt nu nog steeds gebruikt als opslag."

Hoe ben je erin gerold?

"Voor ik het bedrijf inging, heb ik eerst wat anders gedaan. Ik heb gestudeerd aan de Haarlem Business School. Destijds stelde het HBO nog wat voor, wij kregen dertig uur per week les van zakenmensen. Ach,wellicht is dat nu ook nog zo. Daarnaast ben ik een jaar in Amerika geweest. Ik heb voor verschillende bedrijven gewerkt, onder meer voor IBM. Dat was aan het begin van de internetbubble. Veel mensen wisten nog niet wat internet was, of zagen de mogelijkheden niet. Het was een mooie tijd, ik heb veel leuke dingen gedaan. Wist je wel wat van internet af, dan kon je destijds goed verdienen. Een aantal jaar later zakte de bubble in. Mensen twijfelden over internet, of het zou blijven bestaan. Toen bedacht ik me dat het werken voor een baas niet was wat ik wilde."

Wanneer heb je het bedrijf overgenomen?

"Zo rond de transitie van de gulden naar de euro. De overgang van het bedrijfsleven naar de marktkraam was voor mij niet groot, al vanaf kleins af aan ging ik mee naar de markt. Wanneer mijn ouders op vakantie gingen, nam ik het van hen over. Eigen baas worden is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Vooral vanwege de vrijheid die je hebt. Omdat we zo'n klein bedrijf hebben, komt alles voorbij. Je moet alles zelf doen, van inkoop, administratie tot het ontwikkelen van nieuwe producten. Omdat we noten van over de hele wereld inkopen, is het dynamisch werk. Wanneer Trump een rare beslissing neemt en de dollar zakt, dan heeft dat direct invloed op mijn inkoopprijzen."

Is er veel veranderd sinds de overname?

"We staan nu op vier markten, in het verleden waren dat er twee. Ook is ons assortiment uitgebreid. Mijn vader en grootvader verkochten de 'gangbare' noten: gebrande en ongebrande pinda's, gezouten en ongezouten noten. Wij hebben daar een heel aantal producten aan toegevoegd. We hebben bijvoorbeeld onze eigen granola's, pindakaas en notenpasta's. En vroeger was er nog weleens onenigheid. Dat wilde ik niet. Toen ik het bedrijf overnam van mijn vader, heb ik direct duidelijk gemaakt: op dit schip is slechts één kapitein, anders gaat het niet werken. Dat is goed gegaan. Natuurlijk zullen mijn vader en opa het niet altijd eens geweest zijn met mijn keuzes. Maar mijn vader heeft dat nooit laten blijken."

Wat zou hij anders hebben gedaan?

"Ik heb nu al een aantal keer verre reizen gemaakt. De eerste keer ging ik dertien weken weg. We hebben een lange rondreis door Noord- en Zuid-Amerika gemaakt. We eindigen onze reis in Brazilië, bij een wedstrijd van het Nederlands elftal. Mijn vriendin Suzanne was net klaar met haar studie. Zij heeft mijn werk overgenomen, zodat ik weg kon. Mijn vader zou dat nooit hebben gedaan. Tijdens een andere reis heb ik een ongeluk gehad. Mijn auto sloeg over de kop. Ik had een engeltje op mijn schouder: ik kwam er af met een wond aan mijn vinger. Dat hebben ze daar schoongemaakt, maar niet goed genoeg, bleek later. De vinger ging ontsteken en moest geamputeerd worden. Maar verder heb ik er niets aan over gehouden."

Hoe gaat het met de zaken?

"Het gaat goed. Natuurlijk kan er altijd meer. Ik zou bijvoorbeeld meer wagens kunnen aanschaffen. Maar het blijft hetzelfde kunstje. Met een eigen bedrijf kun je makkelijk tachtig uur per week werken. Bovendien zit ik vol met ideeën. Maar je moet niet te hebberig worden. Ik wil naast het werk ook tijd overhouden voor andere dingen. Naast reizen is yoga belangrijk voor me. Ik heb zelfs een opleiding gevolgd tot yogadocent. Of ik daar iets mee ga doen, weet ik nog niet. Nu wil ik vooral nog zelf leren. Wat betreft ons bedrijf - we hebben een klein, maar hecht team. Heel weinig verloop. De dames zijn goed in hun werk, doen het met plezier. En ik heb veel steun van mijn vriendin. Het uitbreiden van het bedrijf en nieuwe dingen erbij doen was alleen mogelijk omdat de zaak al goed liep toen ik het overnam."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Teun Bakker, hij is de vader van één van mijn vrienden. Vroeger zaten we samen op voetbal. Hij reed ons overal heen. Ik ben benieuwd of hij zich die wedstrijden van toen nog kan herinneren en hoe hij terugkijkt op die periode."

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie