Een aantal drijvende krachten achter kringloop De Tulp, met links op de voorgrond Yvonne Geijsel.
Een aantal drijvende krachten achter kringloop De Tulp, met links op de voorgrond Yvonne Geijsel. Naomi Heidinga

Kringloopwinkel De Tulp van start in voormalige brandweerkazerne

16 januari 2019 om 08:00 lokaal

OUDERKERK Ouderkerk is een kringloopwinkel rijker. In de voormalige brandweerkazerne heeft kringloopwinkel De Tulp een tijdelijk onderkomen gekregen. De winkel mag er in ieder geval een jaar zitten. Eerder was De Tulp te vinden in het Rabobankgebouw. Daarmee vergeleken is de kazerne een balzaal: de winkel is opeens twee tot drie keer zo groot geworden. Dat biedt de kans om ook grotere spullen aan te bieden, zoals meubels.

Donderdagmiddag, een dag na de opening. Het is druk in de kringloop. Er zijn mensen aan het winkelen, er worden spullen gebracht, vrijwilligers zijn druk in de weer met spullen op de juiste plek zetten en van prijzen te voorzien. Bij binnenkomst valt direct een mooi gedekte tafel op. "De wijnglazen die er gister stonden, zijn nu al verkocht," glundert Yvonne Geijsel, één van de drijvende krachten achter de winkel. "En een vaas ook." Het gaat hard met de spullen. Verderop worden wijnglazen uit het rek gehaald. Daarna volgt een zoektocht naar de kaasfonduepan. Er wordt even overlegd door de vrijwilligers. Hebben we een dergelijke pan en zo ja, waar zou deze moeten staan? Het duurt niet lang voordat de pan wordt gevonden. Weer een tevreden klant.

In de vorige winkel was het een beetje behelpen qua ruimte. Daar hebben ze nu geen last van. Over drie ruimten zijn goederen verdeeld. Yvonne gaat me voor naar de boeken- en kledingafdeling. "We hebben de kasten van de brandweer gebruikt. Daar zitten nu de boeken en kleding in. Boeken zijn erg populair. Sommige mensen komen wekelijks nieuwe boeken halen."

De kazerne is een uitkomst. "Het ligt wel iets verder uit de route, maar het is nog steeds in het centrum. Toen we uit het Rabobankpand moesten, hebben we met z'n allen uitgekeken naar een nieuw onderkomen. Dat is niet zo makkelijk: omdat we met de winkel geld inzamelen voor het goede doel, willen we liever geen huur betalen. Een tijdje geleden stond in de krant dat de kazerne per 1 december tijdelijk verhuurd zou worden. De winkelbellen gingen direct rinkelen," lacht Yvonne. "We hebben gereageerd en mogen de kazerne samen met een schilderclub in ieder geval een jaar gebruiken."

De winkel werd woensdag geopend door burgemeester Joyce Langenacker. "Ze was heel positief over onze winkel." Ook andere dorpsbewoners zijn blij met de winkel. "Ik word overal door mensen aangesproken. Bovendien hebben zich al veel vrijwilligers gemeld. Het zijn er zoveel, dat er zelfs mensen op de reservelijst worden geplaatst. Dat betekent dat je als vrijwilliger maar eens in de twee weken in de winkel hoeft te staan. Een grote pool aan vrijwilligers is echter wel fijn met het oog op de zomervakantie."

De Tulp is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 13 tot 17 uur. Op zaterdag is de winkel van 10 tot 17 uur open. Met De Tulp wordt geld ingezameld voor de Stichting Derde Wereld Hulp (SDWH), opgericht door Margreet van Coeverden. SDWH runt onder meer een weeshuis voor kansarme kinderen in Vijayawada, India. Het zijn kinderen zonder kansen, meestal ondervoed, die vaak uit erbarmelijke omstandigheden komen. De stichting biedt onderdak aan zo'n tachtig kinderen, in de leeftijd van 1 tot 20 jaar. Meer info: www.sdwh.nl.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie