Afbeelding
Naomi Heidinga

Kettinggesprek met computerhulp Rody van Riet

10 februari 2019 om 10:00 lokaal

OUDERKERK Rody van Riet is de man achter Rody IT, de computerhulp in Ouderkerk. Hij heeft inmiddels menig inwoner van zijn of haar computerproblemen afgeholpen. Sinds 2016 heeft hij een onderkomen in het voormalige Rabobankgebouw. Maar daar moet hij voor de zomer uit.

Teun Bakker is één van die inwoners die Rody op weg heeft geholpen. Dat doet hem vermoeden dat er meer ouderen in het dorp om zijn hulp verlegen zitten. Hij vraagt zich af: hoe is het om al die ouderen met hun computerproblemen te helpen?

"Dat is leuk om te doen. Meestal gaat het om meer dan alleen helpen met de computer. Veel mensen vinden het ook fijn om een praatje te maken. Iedereen kent elkaar in Ouderkerk, dus zo hoor ik nog eens wat. Het komt geregeld voor dat ik naast de hulp met de pc ook nog even een nieuwe lamp indraai of de bel repareer. Dat hoort erbij."

Rody is één der laatste Mohikanen in het voormalige Rabobankgebouw. Alleen de Banq, Rody IT en Boekhandel Sprey zijn nog over. Klanten die aanbellen bij zijn kantoor worden begroet door een lieftallige dame. Eenmaal boven blijkt hij echter in zijn eentje. De lege ruimtes die men als gast passeert doen troosteloos aan. Straks is al het leven hier verdwenen. Zolang hij er nog zit, maakt hij het beste ervan. Zijn kantoor ziet er gelikt uit en hij blijkt een directe overbuurman van burgemeester Joyce Langenacker. Ze kunnen elkaar in de gaten houden.

Waarom ben je dit bedrijf begonnen?

"Op de middelbare school wist ik het al: ik wilde iets doen met computers. In opdracht van klasgenoten bouwde ik spelcomputers om, zodat ze spelletjes konden downloaden in plaats van kopen. Niet geheel legaal, maar het werd destijds meer gedaan. Het werken met computers en het ondernemerschap zaten er dus al vroeg in. Toen ik begon met dit bedrijf, zat ik nog op het hbo. School was niet mijn hobby, ik heb zelfs de middelbare school niet afgemaakt. Maar ik kon later instromen op mbo 4 niveau. Van daaruit ben ik doorgegaan naar het hbo. In september 2017 ben ik afgestudeerd." Rody wordt in april 25 jaar.

"In eerste instantie werkte ik vanuit het huis van mijn ouders, tot ik hoorde dat in dit pand ruimtes werden verhuurd. Sinds 2016 zit ik hier."

Zit je hier alleen?

"Voorheen zaten hier zeven tot acht bedrijven. Die zijn al weg. Vorig jaar augustus liep ons huurcontract af en de eigenaar wilde dit niet verlengen. We wisten dit vanaf vorig jaar februari. Maar het lastig iets anders te vinden in Ouderkerk. Bovendien zouden we hier mogen zitten tot er ontwikkelingen zouden plaatsvinden. Aanvankelijk leek er iets te gaan gebeuren, maar na de recente ontwikkelingen omtrent 't Kampje zal het langer duren. Vorig jaar heb ik, om te voorkomen dat ik in september op straat zou komen te staan, juridische stappen ondernomen. Met succes, in die zin dat ik tot juli van dit jaar mag blijven zitten."

Juridische stappen? Dat lijkt me nogal wat voor een zzp-er.

"Ja, daar zit je niet echt op te wachten. Het kost tijd, geld en energie: dingen die je liever anders wil besteden. Maar zoals ik al aangaf: het is lastig iets te vinden in Ouderkerk. Ik wil graag in het dorp blijven, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Verderop in de straat is een pand te huur, maar de huurprijs kan ik me niet veroorloven. Ik hoef niet meer ergens voor een startersprijs te zitten, maar de huur van het pand in de Dorpsstraat is wat dat betreft het andere uiterste. Omdat ik naast computerhulp en reparatie ook spullen verkoop, hoor ik bij de detailhandel. Dat betekent dat de mogelijkheden beperkt zijn. Ik kan me daarom niet op een bedrijventerrein vestigen."

Geldt dat ook voor woonruimte?

"Ik woon nu nog bij mijn ouders. Ik zou graag in Ouderkerk willen wonen, maar huizen zijn hier niet te betalen, helemaal niet als single. Voor huurwoningen is de wachttijd minstens elf jaar."

En de Nieuwe Kern, zou je daar willen wonen?

"Misschien wel, maar volgens mij duurt het nog even voor het klaar is. Ik wil niet tot mijn 29ste wachten en al die tijd bij mijn ouders blijven wonen. Het is jammer dat het zo moeilijk voor jongeren is om aan woonruimte te komen. Het dorp vergrijst en er komen steeds meer mensen van buiten, terwijl Ouderkerkse jongeren het dorp uit worden gejaagd."

Ondanks dat je hier weg moet, heb je toch iets te vieren?

"In mei bestaat Rody IT vijf jaar. Dat moet gevierd worden! Ik ben al bezig om een aantal leuke acties voor te bereiden. "

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Richard Wagenaar, hij is in de running voor de titel 'beste schoenmaker van Nederland'. Hij is betrokken bij het dorp. Ik wil hem vragen: Hoe word je dat nou, beste schoenmaker van heel Nederland?"

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie