Het pad in de Duivendrechtse Polder wordt voor het tweede jaar op rij afgesloten in broedseizoen.
Het pad in de Duivendrechtse Polder wordt voor het tweede jaar op rij afgesloten in broedseizoen. Groengebied Amstelland

Pad in de Duivendrechtse Polder dicht in broedseizoen

15 maart 2019 om 11:00 lokaal

OUDER-AMSTEL Nu de eerste grutto's zijn gesignaleerd, wordt het fiets- en wandelpad in de Klein Duivendrechtse Polder gedurende het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni afgesloten. Dat gebeurt bij wijze van proef voor het tweede jaar op rij. De weidevogels kunnen zo ongestoord op zoek gaan naar een broedplek om hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen.

Groengebied Amstelland sluit het pad ook dit jaar af op verzoek van ANV De Amstel en IVN Amstelveen. Het eerste jaar van de proefafsluiting lijkt een succes te zij geweest, maar het is nog te vroeg om te concluderen dat de afsluiting van invloed is op de broedresultaten.

De Duivendrechtse polders stonden vroeger bij veel mensen bekend en werden bewonderd als weidevogelgebied. Onderzoek heeft uitgewezen dat weidevogels voor hun broedsucces onder meer afhankelijk zijn van open, ongestoorde gebieden van minstens veertig hectare in omvang. Gedurende drie jaar, van 2018 tot en met 2020, zal er bekeken worden of de afsluiting van het pad in de polder tot een verbetering van de weidevogelstand leidt.

Een goede weidevogelstand is de natuurbeheerdoelstelling voor de Duivendrechtse polders, zowel van Groengebied Amstelland, als de provincie. Landschap Noord-Holland is nauw betrokken bij het beschermen van weidevogels.

ALTERNATIEVE ROUTE Bij afsluiting van het pad kan er gebruik gemaakt worden van het Molen-/ Weide pad en van de fietspaden in Over-Amstel. Daarnaast blijft de polder bereikbaar via de Amstel, omringende fietspaden en de recreatiehofjes.

In Groengebied Amstelland zijn ook vogels te zien zonder ze te storen. Het Landje van Geijsel, bekend onder vogelaars, lijkt de ideale plek voor weidevogels. Binnen in de vogelkijkhut is van alles te lezen over de vogels, hun uiterlijk en de aantallen. 'Landje van Geijsel' bij Ouderkerk aan de Amstel te vinden aan de Amstelzijweg.

Voor meer informatie over Groengebied Amstelland: www.groengebied-amstelland.nl.

Grutto met jong.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie