
Kettinggesprek met Bart van Oijen: ´Mijn liefde voor horeca is groot´
31 maart 2019 om 10:00 lokaalOUDERKERK Bart van Oijen is chefkok en deels eigenaar van De BANQ. Twee jaar geleden begon hij samen met zijn compagnon het avontuur: een pop-up restaurant in het voormalige pand van de Rabobank. Ook al is het concept succesvol, toch komt aan het sprookje een einde: 30 juni is de zaak voor het laatst open.
De vorige deelnemer aan het Kettinggesprek, Eric de Jong, wil daarom van hem weten: hoe is het je bevallen als chefkok en eigenaar van een restaurant? En hoe vind je het om te stoppen met De BANQ in de wetenschap dat het pand voorlopig blijft staan? Voordat Bart daarop ingaat, vertelt hij eerst over het ontstaan van De BANQ. Vrijdag 15 maart vierde het restaurant zijn tweede verjaardag met een feestje.
"Hiervoor had ik een eigen cateringbedrijf, Oystra Cooking. Het was mijn eerste zaak als ondernemer. Ik had een klein bedrijf, per klus huurde ik mensen in voor de keuken en bediening. De catering an sich vond ik leuk, maar ik merkte dat ik steeds minder met het eten zelf bezig was. Ik was vooral veel tijd kwijt aan plannen en organiseren. Ik voelde me soms net een verhuisbedrijf: ik was de hele tijd zaken in-en uit aan het laden, in plaats van in de keuken te staan. Na tien jaar ging me dat een beetje tegen staan. Tegen die tijd ontstond het idee om samen iets met Paul Zekveld te gaan doen. In mijn tijd als cateraar werkten we al weleens samen, bijvoorbeeld bij wijn-spijsavonden. In eerste instantie waren we bezig met het pand van de Amsteldrukkerij. Daar zouden we kookworkshops doen, met wijnproeverijen. Voor Paul bestond de mogelijkheid om daar een klein winkeltje te beginnen met zijn wijnen. Het duurde echter best lang voor we alle vergunningen rond hadden. Op de winkel zat geen horecabestemming. Toen we na driekwart jaar het groene licht kregen van de gemeente, was het te laat. De week erna was het pand verkocht."
Dat was even slikken?
"Achteraf gezien was het misschien maar goed ook. Anders waren we nooit aan De BANQ begonnen. Bovendien zouden we ons anders voor lange tijd aan elkaar verbinden. Dat is toch spannend. Bij De BANQ wisten we van te voren dat het om een periode van twee jaar zou gaan. Als het niet zou bevallen, zouden we ieders ons weegs kunnen gaan."
En, bevalt de samenwerking?
"We vullen elkaar goed aan. Paul is van de wijnen en hij doet de administratie. Ik sta in de keuken. We zijn samen eigenaar met ieder zijn eigen kwaliteiten. En we vonden het leuk om Marcel en Erwin van Wieringen erbij te betrekken. Ze waren al een tijdje aan de weg aan het timmeren met hun Kekbier. De BANQ is voor hen een kans om hun bier te verkopen. Zij brengen op hun beurt een enorm netwerk mee: ze zijn opgegroeid in Ouderkerk en kennen veel mensen. Daarnaast is Diana vanaf de eerste dag onderdeel van ons team; ze is voor ons onmisbaar. Ze is gastvrouw pur sang en denkt goed mee over het bedrijf. Kortom, we doen het samen met ons hele team van medewerkers."
Wat was het meest wennen voor je?
"In het begin het harde werken. Ook al zijn we niet de hele week open, toch was ik er elke dag mee bezig. Van 9 uur tot middernacht. Dat was voor mijn vrouw Ingrid ook even wennen. Mijn input thuis ging naar nul. Ik heb best even tijd nodig gehad om daar een weg in te vinden. Vorig jaar kerst besloot ik dat ik het anders wilde. Het leven bestaat uit meer dan werken alleen. Nu neem ik, als het kan, geregeld een avondje vrij. Het meest ingewikkelde was misschien wel het loslaten: dat vind ik lastig. Maar de jongens in de keuken hebben inmiddels zoveel ervaring opgedaan, dat ze het prima alleen kunnen. Dat maakt het een stuk makkelijker."
Hoe is het om te moeten stoppen?
"We wisten dat De BANQ slechts voor een korte periode zou zijn. Persoonlijk heb ik er dan ook vrede mee om op 30 juni te stoppen. Aan de andere kant is het heel zuur, vooral vanwege het team en hetgeen we samen hebben opgebouwd. We zijn vereerd om als Ouderkerkse huiskamer te fungeren, waar je even kunt binnenlopen voor lekker eten of een drankje. We worden gewaardeerd in het dorp: veel vaste klanten geven aan ons niet te willen missen. Wat dat betreft is het dus jammer. Wat er hierna gaat gebeuren, bijvoorbeeld met het pand, weet ik niet. Zelf heb ik ook nog geen concrete plannen. Mensen vragen het me vaak, dat is prima, dat dwingt me erover na te denken. Mijn liefde voor de horeca is groot en het liefst wil ik in Ouderkerk blijven werken. Misschien met een soort concept zoals De BANQ, hier is overduidelijk behoefte aan, maar wellicht wordt het ook wel heel iets anders."
Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?
"Arend van der Laar. Hij heeft lange tijd een reisbureau gehad in Ouderkerk. Tot de reisbranche instortte. Inmiddels heeft hij zijn eigen rijschool, de enige in Ouderkerk. Ik vind het heel knap hoe hij op zijn leeftijd nog iets compleet anders is begonnen. Ik ben benieuwd waar hij de motivatie om iets nieuws te leren vandaan heeft gehaald."
Naomi Heidinga