Isolatie van woning.
Isolatie van woning. ANP Foto

Duurzame wijkaanpak in Duivendrecht geslaagd

10 april 2019 om 11:00 lokaal

DUIVENDRECHT De duurzame buurtactie voor bewoners van de Molenbuurt in Duivendrecht over energie besparen, duurzaam verwarmen en zelf energie opwekken is volgens de gemeente geslaagd. Aan de actie hebben veel bewoners meegedaan. De actie was de eerste in Duivendrecht. De komende jaren volgen andere wijken. De actie is opgezet door de gemeente en het Regionaal Energieloket met medewerking van de provincie. De actie begon met een brief aan de bewoners met een uitnodiging om een maatwerkadvies aan te vragen met onder andere een infrarood-scan. Uit de aanmeldingen zijn vier woningtypen geselecteerd die het meest voorkomen in de wijk. De uitkomsten van de adviezen zijn gepresenteerd op een avond voor de bewoners op 4 maart. Na een korte introductie door wethouder Boomgaars kregen de aanwezigen door het Energieloket een actieplan gepresenteerd over de belangrijkste stappen die uit de adviezen naar voren kwamen. Daarbij ging het in eerste instantie vooral om het isoleren van de woning (kruipruimte, muren en dak) om de gasrekening omlaag te brengen.

Op verzoek van de gemeente heeft het Regionaal Energieloket een vergelijking gemaakt van bedrijven voor isolatieproducten en zonnepanelen. Daarvoor werden verschillende bedrijven vergeleken op basis van prijs, kwaliteit en rijafstand tot de Molenbuurt. Voor deze duurzame buurtactie hadden de bedrijven een scherp aanbod neergelegd voor de bewoners die gezamenlijk wilden inkopen, waarmee een korting tot 10 procent werd bereikt.

Bezoekers konden op de informatieavond kennismaken met de installateurs en zich vervolgens de hele maand maart aanmelden voor de inkoopactie. Daar bleek veel animo voor. In totaal zijn er bijna 100 offertes aangevraagd bij de geselecteerde bedrijven. Daarmee is het mogelijk om 75.000 kg CO2 per jaar te besparen in de wijk.

De actie is inmiddels gesloten, inschrijven is daarom niet meer mogelijk.

In het najaar van 2019 volgen duurzame wijkacties in Ouderkerk aan de Amstel (omgeving Aart van der Neerweg) en Duivendrecht (omgeving Kruidenommegang). Bewoners ontvangen voor de zomervakantie een brief over van de gemeente.

Voor meer informatie over energie besparen: https://regionaalenergieloket.nl/ouder-amstel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie