Voorzitter van het Oranjecomité, Wijnand Slokker: ¨De Feestweek is het moment om bij te praten.¨
Voorzitter van het Oranjecomité, Wijnand Slokker: ¨De Feestweek is het moment om bij te praten.¨ Naomi Heidinga

Feestweek Ouderkerk in volle gang

24 april 2019 om 11:00 lokaal

OUDERKERK De Feestweek is in volle gang. Vandaag begint de kermis, met voor Ouderkerk drie nieuwe attracties. Nog tot en met 28 april staat het dorp op z'n kop. En daarna is het voor iedereen een weekje bijkomen. Het ringsteken, spijkerbroek hangen en de vossenjacht zitten er inmiddels op, maar op het programma staan nog genoeg aansprekende onderdelen. Vrijdag is het tijd voor kratstapelen en op Koningsdag wordt het ringsteken voor auto's en motoren gehouden. Natuurlijk kon het succesnummer van vorig jaar niet uitblijven: op zondag kan iedereen meedoen aan het buikschuiven.

BIJPRATEN De Feestweek, inclusief jaarlijkse kermis, is het evenement waar Ouderkerk jaarlijks naar uit kijkt. "Ook Ouderkerkers die allang elders zijn gaan wonen, komen op het evenement af," aldus Wijnand Slokker, voorzitter van het Oranjecomité. "De Feestweek is het moment om bij te praten."

Het Oranjecomité is verantwoordelijk voor de organisatie van de Feestweek. "Vanaf november of december komen we voor het eerst bij elkaar. Dat is vooral een moment van evaluatie, en bespreken we hoe de afgelopen editie is verlopen. Vanaf januari komen we maandelijks bij elkaar. Het aantal vergadering met het comité valt dus wel mee."

Het moet een feest voor en door Ouderkerk blijven.PROGRAMMABOEKJE In maart wordt de laatste hand aan het programmaboekje gelegd. Als het boekje klaar is, gaat men langs de deuren voor een bijdrage voor het feest. "We willen bewust geen sponsoring door bedrijven, het moet een feest voor en door Ouderkerk blijven." Voor nieuwe Ouderkerkers vraagt de collecte voor het dorpsfeest iets meer uitleg. "Ze zijn zoiets niet gewend. Ze snappen niet altijd waar we een bijdrage voor komen vragen. Dat is niet erg, iedereen krijgt van ons een programmaboekje, of ze nu iets geven of niet. Kom je een jaar later weer bij de mensen aan de deur, dan geven ze meestal wel wat."

Zorgen dat alles voldoet aan de regelgeving kost veruit het meeste tijd. "Dit proces wordt steeds ingewikkelder. Tegenwoordig zitten we meer en meer om tafel met de gemeente en hulpdiensten. Alle risico's moeten afgedekt worden. Dat levert een hoop extra werk op. Voor het ringsteken te paard bijvoorbeeld, daarvoor wordt het Prinses Ireneplantsoen afgezet. Daarvoor moeten we een heel proces doorlopen: hoeveel borden zijn er nodig, om welke borden gaat het, moet een omleidingsroute worden ingesteld? Terwijl we het ringsteken al jaren op dezelfde plek houden."

TRADITIE Met al die regelgeving is het volgens Slokker bijzonder dat er nog voldoende vrijwilligers zijn om de traditie in ere te houden. "Al kunnen we natuurlijk altijd wat handjes erbij gebruiken." Hij is nu al een aantal jaar voorzitter. Zeven of acht jaar, precies weet hij het niet. "In het verleden moest ik ook weleens het voorzitterschap overnemen, als de zittende voorzitter even niet door één deur kon met de gemeente."

We kunnen natuurlijk altijd wat handjes erbij gebruiken.Het werk voor de voorzitter is wat lichter geworden door de verdeling van de werkzaamheden. "Voor elk spel is een verantwoordelijke aangewezen, die zelf zorgt voor voldoende hulp bij de spellen." Toch is het elk jaar een week lang aanpoten, maar dat hoort erbij. "Dit jaar moet ik een beetje rustig aan doen." Hij heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen, maar is blij dat hij alles kan navertellen. Voor hem wordt het de komende dagen, ondanks de drukte, extra genieten.

Naast de kermis en het programma van het Oranjecomité, draagt de horeca ook haar steentje bij. Elke avond kunnen de voetjes van de vloer en kan men in polonaise door het dorp dankzij optredens van artiesten en dj's.

Buik insmeren met groene zeep en glijden maar!
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie