Bianca is een haarkunstenaar. Kleuren vindt ze het leukst om doen.
Bianca is een haarkunstenaar. Kleuren vindt ze het leukst om doen. Naomi Heidinga

Kettinggesprek met haarartiest Bianca Reiziger

19 mei 2019 om 12:17 lokaal

DUIVENDRECHT Bianca Reiziger heeft sinds vijf maanden een kapsalon op het Dorpsplein in Duivendrecht: B Trendz. Mensen verlaten haar salon niet alleen met een mooi kapsel of prachtig haarwerk, maar ook met een goed gevoel. "Ik doe mijn werk met heel veel liefde."

Waarom heb je voor dit winkelcentrum gekozen, wil Lisa Lunenburg, de vorige deelnemer aan het Kettinggesprek, van haar weten. "Dat heeft meerdere redenen," vertelt Bianca. "Ik was al een tijd op zoek naar een plek voor mijn eigen salon. Al sinds 2014 ben ik ondernemer. Ik heb veel freelancewerk gedaan in Zuidoost, vanuit huis. Maar ik wilde een eigen plek. Die moest wel aan enkele eisen voldoen. Niet alleen moest mijn zaak goed bereikbaar zijn, maar ook betaalbaar. Je kunt hier gratis parkeren en het winkelcentrum is goed bereikbaar. Belangrijk voor mijn klanten, zeker voor mensen die vanwege een medische reden een haarwerk krijgen."

Hoe bevalt Duivendrecht tot nu toe?

"In het begin was het wel even wennen. Het is hier rustiger dan ik gewend ben. Ik dacht in het begin: waar zijn al die klanten? Dat deed me beseffen dat ik zelf meer naar buiten moest treden. In Zuidoost kennen veel mensen me, dat zorgt enerzijds voor klanten, maar anderzijds blijf je daardoor een beetje in hetzelfde kringetje opereren. Bovendien was ik daar één van de vele Blackhair-kappers. Hier val ik meer op. Mijn doelgroep is niet zozeer locatie gebonden. Het belangrijkste is dat je vindbaar bent op internet en dat mensen vervolgens makkelijk naar je toe kunnen komen. Mensen hebben wel hun twijfels geuit over deze plek; ze vroegen zich af of hier wel genoeg klanten zouden komen. Maar wil je een multiculturele plek en mensen met verschillende achtergronden trekken, dan moet je hen wel wat te bieden hebben. Duivendrecht heeft in mijn ogen potentie."

Waarin ben je gespecialiseerd?

"Ik kan zowel Europees als Blackhair knippen, maar richt me vooral op de laatste. Regelmatig komen mensen met gemengd haar bij me, waarvan één van de ouders Europees haar heeft, en de andere Blackhair. Daarnaast maak ik diverse soorten haarwerken. Voor mensen die vanuit cosmetische redenen kiezen voor een haarwerk, of mensen die een medische reden hebben. Kleuren vind ik leuk om te doen. Ik houd van uitgesproken kleuren." Dat is te zien aan haar eigen haarwerk - waarin blauw is verwerkt. "Hoe uitbundiger, hoe beter."

Waarom kiezen mensen voor een haarwerk?

"Een haarwerk is makkelijk, en je kunt kiezen voor verschillende stijlen. Net als je varieert met je kleding, kun je ook variëren in haarstijlen. Wil je lang haar of krullen? Dat kan je kiezen voor een clip-in met krullen. Zo kun je haar en kleding echt op elkaar afstemmen. Ik noem een haarwerk ook wel een hairdress."

Hoe houd je een haarwerk mooi?

"Je moet een haarwerk goed verzorgen. 's Avonds, voor het slapen gaat het haarwerk af. Het haarwerk moet je af en toe wassen en bij het stylen, bijvoorbeeld met de stijltang, moet je wel weten wat je doet. Daarom leg ik mensen altijd goed uit hoe ze hun haarwerk moeten onderhouden."

Gaat er veel tijd zitten in het kiezen van het juiste haarwerk?

"Daar gaan toch een aantal uur in zitten. Eerst overleg ik met de klant over waar men precies naar op zoek is. Vervolgens moet een haarwerk op maat worden gemaakt. Je kunt haarwerken kant en klaar bestellen, maar vaak vul ik deze op, of customize ik de pruik voor de klant, bijvoorbeeld door deze te kleuren. Als de pruik klaar is, maken we weer een afspraak. Dan wordt het haarwerk netjes in model gebracht."

Hoe is het om vrouwen te helpen die vanwege medische redenen kiezen voor een haarwerk?

"Het is heel mooi om een oplossing voor deze vrouwen te kunnen bieden. Soms is het wel moeilijk, bijvoorbeeld wanneer vrouwen door de chemotherapie hun haar verliezen. Maar ik ben vooral blij dat ik ze kan helpen. Ook wanneer vrouwen kaal worden, biedt een haarwerk uitkomst. Kaalheid bij vrouwen is nog steeds een taboe, en daarom lastig te accepteren. Maar het is niet het einde van de wereld. Een haarwerk kan deze vrouwen helpen hun zelfvertrouwen terug te geven. Vaak moet men een drempel over, voor men een haarwerk wil proberen. Daarom probeer ik mensen een goed gevoel te geven, door hen gerust te stellen, te luisteren en van goed advies te voorzien."

Als kapper krijg je nogal wat persoonlijke verhalen te horen. Hoe ga je daarmee om?

"Voor ik kapper werd, wilde ik maatschappelijk werker worden. In feite ben ik dat nu, maar doe ik daarnaast ook nog mensen hun haar. Ik vind het leuk om verhalen van mensen te horen. Ook al gaat het de hele dag over de vakantie, dat maakt me niet uit. Zo krijg ik tips voor leuke vakanties. Door de gesprekken leer ik bovendien van alles."

Wie nodig je uit voor volgende gesprek?

"Patricia Bakker, van Bakker Bloemen. Ze zit al 35 jaar in het vak. Ik wil graag van haar weten waarom ze het vak na al die jaren nog steeds leuk vindt."

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie