
55-plussers drinken teveel
30 juni 2019 om 19:54 lokaalOUDER-AMSTEL De gemeente en Brijder, specialist in verslavingszorg, slaan de handen ineen om het alcoholgebruik onder 55 plussers terug te dringen. Uit onderzoek door het Trimbos-instituut blijkt dat mensen in de leeftijd van 55 tot 70 jaar in vergelijking met jongere volwassenen vaak matig tot overmatig alcohol gebruiken. Een groot deel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust te zijn dat alcohol een gezondheidsrisico is.
Naomi Heidinga
Ook uit de gezondheidsmonitor Ouder-Amstel blijkt dat het alcoholgebruik onder 55 plussers te hoog is. "Elke vier jaar wordt door de GGD een gezondheidsmonitor gedaan. Hierin krijgen mensen uit deze regio vragen over het alcoholgebruik. Dat is bij mensen van 65 jaar en ouder gemiddeld te hoog," aldus wethouder Barbara de Reijke. "Waarom mensen drinken wordt in dat onderzoek niet meegenomen, evenmin om welk type drank het gaat."
Landelijk heeft men wel onderzoek gedaan naar de oorzaak van overmatig drinken, weet Ester Teunen, preventiemedewerker bij Brijder. "Dat heeft verschillende redenen. In het leven van 55 plussers verandert veel: mensen krijgen meer tijd om handen omdat ze stoppen met werken, of minder gaan werken. Verveling, eenzaamheid en verlies kunnen een rol spelen. Of juist andersom: mensen associëren gezelligheid vaak met een drankje. En sommige mensen vinden het lastig om nee te zeggen."
"Vaak zijn mensen zich niet bewust van de schadelijke effecten van alcohol. 55 plussers zijn opgegroeid in een andere tijd, waarin je vanaf je zestiende bier kon bestellen in de kroeg. Een glaasje wijn per dag werd een tijdlang gezien als gezond." Dat is nu anders. "Het advies van de Gezondheidsraad is nu om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Voorheen was dit maximaal twee glazen per dag. Bovendien werd onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, maar daar is nu van afgestapt. Geen alcohol drinken is beter voor mannen en vrouwen." Alcohol heeft meer impact op ouderen. "Het lichaam kan alcohol op latere leeftijd minder goed verwerken. Alcohol wordt minder goed afgebroken. Bovendien is er vaker sprake van medicijngebruik, wat vaak niet goed samengaat met alcoholgebruik," aldus Teunen.
Daarom is een andere mindset nodig. Het beïnvloeden van de publieke opinie omtrent alcohol is echter lastig. "Je moet mensen niet betuttelen, dat werkt averechts," aldus De Reijke. "In plaats daarvan moet je laten zien dat het anders kan. Ook zonder alcohol kun je een leuke tijd hebben. Helemaal stoppen met alcohol hoeft niet, af en toe uit de band springen moet kunnen. Je kunt best wat drinken bij een feest. Het moet echter geen gewoonte worden."
Met campagnes en voorlichting wil de overheid mensen bewegen om minder alcohol te gaan drinken. Deze boodschap zal in Ouder-Amstel op verschillende manieren en momenten worden uitgedragen. Bijvoorbeeld tijdens feesten en festivals. Maar ook bij de huisarts kun je informatie vinden. "De huisarts kan je door naar mij verwijzen," aldus Teunen. "Daarvoor hoef je echt geen zware drinker te zijn. Samen kijken we naar je alcoholgebruik en naar manieren om te minderen. Sommige mensen willen graag minder drinken, maar dat lukt niet. Omdat ze telkens in situaties komen waarbij een drankje 'erbij hoort'. Ik geef advies over hoe je nee kunt zeggen, en over alternatieven. Dat kan in een groepsgesprek, of bij mensen thuis." Ester Teunen is te bereiken via preventie@brijder.nl of tel. 06-48967177.