Head of the River 2017: finish in Ouderkerk
Head of the River 2017: finish in Ouderkerk Marion Kiewik

Head of the River afgelast

20 maart 2018 om 12:41 lokaal

OUDERKERK Na vele jaren zou de roeiklassieker Head of the River afgelopen weekeinde eindelijk weer in Ouderkerk starten. Maar het mocht niet zo zijn; de wedstrijd werd afgelast vanwege extreem guur weer.

Marion Kiewik

RISICO OP ONDERKOELING Ettelijke duizenden mannen en vrouwen stonden in de startblokken voor een krachtmeting in vier- en achtpersoonsboten op zaterdag en zondag 17 en 18 maart: de jaarlijkse Head of the River Amstel roeirace over 8 kilometer van Ouderkerk naar Amsterdam.

WEERSVOORUITZICHTEN De weersvooruitzichten waren echter dermate slecht - een combinatie van vrieskou, harde wind en neerslag - dat de Head-commissie zich afgelopen vrijdag genoodzaakt zag de wedstrijd af te gelasten. Het risico op onderkoeling voor zowel deelnemers als medewerkers was te groot.

BITTERE PIL Een terechte beslissing, maar een zware teleurstelling voor de roeiers, die maandenlang hadden getraind voor deze prestigieuze wedstrijd aan het begin van het nieuwe seizoen. Ook voor de omvangrijke organisatie en de vele belangstellenden een bittere pil. Eén keer eerder, in 2004, moest een deel van de wedstrijd worden afgelast vanwege storm.

LANGE HISTORIE Ooit was Londen het grote voorbeeld. Al vanaf 1925 worden daar de succesvolle Head of the River Races georganiseerd op de Theems. Amsterdam volgde in 1932 met een eigen editie op de Amstel. Traditioneel startte de wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel.

De avond tevoren werden de boten daarheen geroeid en werden ze voor de nacht in de weilanden gelegd. Tot 2008. Toen werd de wedstrijdrichting omgedraaid: start in Amsterdam en finish in Ouderkerk.

TERUG OP HET NEST Dit jaar zou de Head weer terugkeren in ons dorp met de start ongeveer ter hoogte van de Oostermeerweg. Voor de roeiers heeft de omkering als voordeel dat zij hun spieren al hebben kunnen opwarmen wanneer zij in Ouderkerk aan de start verschijnen.

En de toeschouwers kunnen aan de goede kant van de weg meefietsen. Ouderkerk verheugde zich erop. Helaas, we hebben het niet kunnen beleven. Hopelijk lukt dat alsnog in 2019.

KLEINERE BOTEN Als het weer over twee weken wel meewerkt krijgen we toch nog een sportieve drukte op de Amstel.

Op 31 maart en 1 april worden over ongeveer hetzelfde parcours wedstrijden geroeid met één- en tweepersoonsboten, de Skiffhead en de Tweehead.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie