Theo Mooren is schapenhandelaar. Het beste lamsvlees verkoopt hij aan de horeca in de regio.
Theo Mooren is schapenhandelaar. Het beste lamsvlees verkoopt hij aan de horeca in de regio. Naomi Heidinga

Zijn schaapjes op het droge

lokaal

Naomi Heidinga

Theo Mooren is schapenhouder en –handelaar. Hij levert het beste lamsvlees aan de horeca in de regio. Leo Meesters vraagt zich af: stap je straks over op de waterbuffels, als de Ronde Hoep onder water komt te staan?

Woon je al lang in de Waver?

"Ja, al mijn hele leven. Ik heb slechts één uitstapje gemaakt. Ik ben geboren in Amsterdam, in het ziekenhuis. Na één dag ging ik naar huis in de Waver. Mijn ouders woonden op een boerderij. Ze kregen me op latere leeftijd. Ik was enigst kind. Dat was niets aan. Mijn vader had koeien, maar dat vond ik niets. Je bent dan heel erg gebonden, moet telkens op vaste tijden melken. Daarom wilde ik het bedrijf niet overnemen. Maar ik ben wel op de boerderij blijven wonen. Gaandeweg raakten de boerderij en bijgebouwen vervallen, het was een oude boerderij. Ik wilde het graag opknappen, maar het geld ontbrak. Ook mijn vader had er geen geld voor. Vanwege de staat van het huis, woonden we op een gegeven moment in een caravan. Ik moest het wel verkopen. Gelukkig kon ik een huurwoning in Waver krijgen. Ik zit hier precies goed, aan de rand van het dorp, met uitzicht over enerzijds de Ronde Hoep en aan de andere kant de Botshol."

Woon je alleen?

"Mijn vrouw is een aantal jaar geleden overleden. Dat is nog steeds moeilijk. Ik heb drie kinderen en zes kleinkinderen. Nummer zes is net geboren. Mijn jongste dochter heeft in oktober een café geopend aan het Sluisplein. Ze probeert er voor jong en oud iets gezelligs van te maken. Iedereen is welkom voor koffie, een glas wijn met een bitterbal of een koud biertje uit de tap."

Wat kenmerkt de Waver?

"Het is van oudsher een boerendorp, al zijn veel boeren gestopt. Daardoor is het wel wat veranderd. Maar we hebben hier nog steeds de Waverse kermis. Als kind was dat een hele gebeurtenis. De eerste dag gingen we met een optocht van trekkers met platte karren door het dorp. Bij de school waren kinderspelen en 's middags kreeg iedereen een cadeautje. Vast onderdeel van de kermis was het varkens vangen. De varkens waren echter ingesmeerd met groene zeep, wat het vangen bemoeilijkte. Jaren geleden kwam aan die traditie een einde, toen een NOS verslaggever aanwezig was. Er viel toen een varken in de sloot. Een aantal dames stond erom heen te kijken, wist niet wat ze er mee aan moesten. Tot ééntje de sloot insprong, boven op het varken. Dat was 's avonds te zien op tv. Vanwege alle ophef is besloten ermee te stoppen."

Wat is nog meer bijzonder aan de Waver?

"Onze ijsclub. Vroeger ging mijn vader al naar de vergaderingen. Daarbij ging het vooral om de gezelligheid. De vergaderingen hebben jaren plaatsgevonden bij de Voetangel. Ze duurden uren, vanaf acht uur tot middernacht. In het bestuur zaten vooral boeren, die bleven maar doorgaan met grappen. Soms was het zo gezellig, dat gasten van de Voetangel ter plekke besloten lid te worden van de club. Dat kon al voor vijf gulden, en dan kreeg je een drankje en een lot cadeau. Aan het einde van de avond werd altijd een loterij gehouden. Er waren meestal wel zo´n negentig leden aanwezig. De vergaderingen vinden nu plaats in het Buurthuis. De club heeft minder leden, maar bestaat nog steeds, al honderd jaar."

Niet bang dat je schapen straks natte voeten krijgen?

"Mijn schapen staan aan de rand van het Wieringermeer, de beste grond van Nederland."

Of zijn waterbuffels toch een optie?

"Nee, ik houd het bij de schapen. Ik zoek de beste lammeren uit om te verkopen voor het vlees. Voor mij is het beste schaap een kruising tussen een Texelaar en een Noord-Hollands schaap."

Is lamsvlees populair?

"Het wordt wel populairder. Al zijn Nederlanders niet zo goed in het bereiden van het vlees. Marokkanen en Turken kunnen dat veel beter. Ik vind dat er meer lam moet worden gegeten. Ondanks een groeiende vraag, worden minder schapen gehouden. Vooral jonge boeren stoppen ermee, vanwege alle bureaucratie. Vanwege alle regels is de handel ook bijna verdwenen. Zonde."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Jaap Nawijn, voormalig burgemeester van Ouder-Amstel. Tot september 2018 is hij burgemeester van Hollands Kroon. Hij woont hier in het dorp met zijn partner. Ondanks dat hij burgemeester is geweest, doet hij altijd heel gewoon. Ik wil hem vragen: waarom ben je hier blijven wonen?"

advertentie
advertentie