Jaap Nawijn is officieel tot september 2018 burgemeester van Hollands Kroon.
Jaap Nawijn is officieel tot september 2018 burgemeester van Hollands Kroon. Naomi Heidinga

'Ik kom hier graag logeren'

lokaal

Naomi Heidinga

Jaap Nawijn was van 2003 tot 2007 burgemeester van Ouder-Amstel. Tot september van dit jaar staat hij aan het roer bij gemeente Hollands Kroon. Theo Mooren wil weten: waarom ben je in Waver blijven wonen?

"Ik heb een appartement in Hollands Kroon. Mijn man Huib woont nog in de Waver. Ik zeg altijd dat ik hier graag regelmatig kom logeren."

Hoe heb je het hier ervaren?

"Het was mijn eerste post als burgemeester, en zoals dat veel wordt ervaren, ook voor mij blijft de eerste de leukste. Ik ben op relatief late leeftijd burgemeester geworden. Bij mijn aanstelling was ik 51 jaar. Samen met Huib ben ik heel hartelijk ontvangen. Voorafgaand aan mijn installatie werden we 's morgens in Duivendrecht feestelijk binnengehaald door de schooljeugd. In optocht van het station naar het dorpshuis. Daar ontving ik van de kinderen papieren ambtsketens. Die droeg ik trots bij binnenkomst voor de officiële installatie en riep 'het is al gebeurd'.

Waar kijk je met trots op terug?

"Onder meer het Amstel Zomer Festival. Hans Out was initiatiefnemer, ik heb hem daarin gesteund. Het is een prachtig jaarlijks terugkerend evenement geworden. Ook het uitreiken van het ereburgerschap aan André Kuipers was bijzonder."

Je trad in de voetsporen van je vader. Heeft hij je advies gegeven?

"Mijn vader was burgemeester. In eerste instantie dacht ik niet in zijn voetsporen te treden, maar gaandeweg mijn carrière heb ik veel politieke en bestuurlijke ervaring opgedaan. Ik was veertien jaar raadslid in Heemstede en acht jaar lid van Provinciale Staten. Later werd ik interim manager bij gemeenten. Daarmee had ik niet alleen de politieke, maar ook de ambtelijke kant gezien van het gemeentebedrijf. Ook had ik verschillende burgemeesters meegemaakt. Ik dacht dat het anders kon. Daarop heb ik gesolliciteerd als burgemeester. Bij Ouder-Amstel was het raak. Mijn vader is 94 jaar geworden, bij mijn installatie was hij 90 jaar. Hij heeft het nog bewust meegemaakt, was apetrots. Ik heb hem inderdaad een keer om advies gevraagd, maar hij vond dat hij inmiddels te lang weg was. Ik kon beter advies vragen een collega. Hij was een wijze man!"

Waarom ben je na 4 jaar weggegaan?

"Ik werd getipt voor de functie van burgemeester in Heemskerk. Dat leek me een interessante functie. Voor ik ging solliciteren, heb ik eerst gesproken met de commissaris van de Koningin. Hij vond het niet vreemd dat ik wel verder wilde kijken. Mijn vertrek kwam hier voor sommigen als een donderslag bij heldere hemel. Enerzijds had ik het gevoel Ouder-Amstel in de steek te laten. Anderzijds wilde ik hier niet tot mijn pensioen burgemeester blijven."

Ook in Heemskerk ging je voortijdig weg?

"In Heemskerk was ik van 2007 tot 2012 burgemeester.Toen kwam de gemeente Hollands Kroon voorbij. Een nieuwe gemeente die een nieuwe aanpak voorstond. Dat trok me: ik was het niet eens met de traditionele manier waarop veel gemeenten worden bestuurd. De overheid is eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Vroeger regelden mensen veel meer zelf. De overheid heeft in de loop der jaren teveel naar zich toegetrokken, wat maakt dat mensen voor het minste geringste vinden dat de gemeente of de politie het maar op moet lossen.
Wat maakt Hollands Kroon anders?

"Inwoners hoeven in beginsel niet meer naar het gemeentehuis. Het meeste kan digitaal worden geregeld. Lukt dat niet, dan komen medewerkers van de gemeente aan huis. Op afspraak, ook 's avonds. Hebben mensen een klacht, dan sturen we niet meteen een ambtelijke brief. Liever gaan we eerst in gesprek. Ook zijn we bezig met deregulering: we hebben de Algemene Plaatselijke Verordening tegen het licht gehouden en 70 procent van de regels geschrapt. De organisatie is anders ingericht, er zijn geen tussenlagen. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk. Dat komt de productiviteit en tevredenheid ten goede.

Op internet is kritiek over je te vinden. Hoe ga je daarmee om?

"Dat is niet leuk. Al heb ik geleerd dat soort dingen naast me neer te leggen. Vooral de Wikipediapagina is vervelend, te meer omdat het niet klopt. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat is gedaan. Maar zoiets veranderen is lastig. Gelukkig krijg je ook complimenten en waardering die daar tegenop wegen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Arnout van den Busken van Vandenbusken branding & dialogue marketing. Een innovatieve en creatieve onderneming. We hebben samen gewerkt bij het ontwerp van het gemeentelogo. Ik wil hem vragen: hoe is het om dit bedrijf samen met zijn broer te runnen, naast het zijn van een fantastische vader voor zijn inmiddels vier kinderen!"

advertentie
advertentie