Enkele van de 28.000 graven op Beth Haim
Enkele van de 28.000 graven op Beth Haim Marion Kiewik

Beth Haim in de App Store

lokaal

OUDERKERK Ruim vier eeuwen oud maar ook eigentijds: Beth Haim krijgt een app. De app wordt gelanceerd op 3 juni en gidst de bezoeker met GPS-routes over de begraafplaats. Met als toegift een keur aan achtergrondverhalen.

Marion Kiewik

THEMA'S "De graven komen als het ware tot leven!" Hans van Veggel, voorzitter van het bestuur van Beth Haim vertelt bevlogen over de app. Met behulp van deze digitale gids kan de bezoeker verschillende routes naar keuze over de Portugees-Joodse begraafplaats lopen. De routes hebben thema's als Spinoza en de mooiste grafstenen, er is een Rabbijnenroute, een Koopliedenroute, en meer.

VERHALEN "De app biedt allerlei verhalen verbonden aan de personen die hier begraven liggen en een schat aan achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de Joodse historie en rituelen van leven en dood." Dankzij de GPS verschijnt de informatie wanneer de wandelaar in de buurt van een interessante plek komt. De app is te raadplegen in het Nederlands en het Engels. Aan de Nederlandstalige gesproken teksten heeft Hanneke Groenteman haar stem geleend.

HUIS DES LEVENS Beth Haim, Huis des Levens, is sinds 1614 de begraafplaats van de Amsterdamse Portugees-Joodse gemeente. Het is de oudste nog in gebruik zijnde Joodse begraafplaats in de Westerse wereld en bezoekers uit alle windrichtingen komen deze parel aan de Bullewijk aanschouwen. De begraafplaats is 4 hectare groot, telt ongeveer 28.000 graven en is een Rijksmonument.

BEROEMD Aan de begraafplaats zijn grote namen verbonden. Zo ligt Dr. Samuel Sarphati er begraven en vastgoedmagnaat Maup Caransa. Jacob van Ruysdael vereeuwigde Beth Haim in olieverf. Toen al herbergde het gebied zeldzame planten en monumentale bomen. En dat is vandaag nog steeds het geval.

IEDEREEN WELKOM Op zondag 3 juni - Amstellanddag - om 11.30 uur geeft de burgemeester van Ouder-Amstel, Joyce Langenacker, het officiële startsein voor de app. Aansluitend is iedereen van harte welkom om met of zonder app over de begraafplaats te wandelen en te genieten van deze groene oase.

De app kan worden gedownload op smartphone of tablet voor € 2,29.

advertentie
advertentie