Een acht op volle snelheid
Een acht op volle snelheid Lotte Burgers

Grootste roeiwedstrijd van Nederland ‘Head of the River Amstel’ bestaat 90 jaar!

26 februari 2023 om 15:20 Lokaal Deel je nieuws

In het weekend van 11 en 12 maart 2023 strijden circa 3500 roeiers in de Head of the River Amstel om de snelste in hun categorie te zijn. De ‘Head’ is de oudste en grootste langebaanroeiwedstrijd van Nederland. Deze klassieker voor achten en vieren werd 90 jaar geleden in 1933 voor het eerst geroeid. Dit jaar is dus een jubileumjaar. Amsterdam kan in het weekend - samen met haar roeiverenigingen - zich als gast­vrije sportstad profileren voor de invasie van Nederlandse en buitenlandse ploegen en hun supporters.

Coastal: nieuw spectaculair roeinummer

De ‘Head’ opent sinds lange tijd het roeiwedstrijdseizoen voor vieren en achten. De Head vernieuwt zich steeds, mede door een goede neus voor opkomende roeidisciplines te hebben. Zo werd begin jaren 50 het damesroeien toegevoegd. Speciaal voor dit jubileumjaar is het spectaculaire Coastal Endurance aan het wedstrijdschema toegevoegd. Het laagdrempelige Coastal roeien is wereldwijd één van de snelst groeiende disciplines binnen de roeisport en kenmerkt zich door het roeien op open water, weinig regels en een massastart. Coastal wordt naar verwachting olympisch na de Spelen van Parijs in 2024. Het bochtige parcours van de Amstel is bij uitstek geschikt voor een spannende strijd tussen deze boten. De massastart is zaterdagmiddag in Ouderkerk aan de Amstel en de finish in Amsterdam, ter hoogte van roeivereniging Willem III.

Strijd op alle niveaus

‘De Head is de enige roeiwedstrijd waar topsport en breedtesport samenkomen’, aldus Rob Florijn, voorzitter van de Head of the River. Roeiers strijden om de snelste te zijn in hun categorie of om de blauwe wimpel te bemachtigen. De wimpel is voor de snelste verenigingsacht. Op alle niveaus is er strijd en je kunt als recreatieve roeier je tijd vergelijken met die van toproeiers of je eigen persoonlijke record. De vieren en achten starten in Ouderkerk aan de Amstel en finishen in Amsterdam, bij roeivereniging de Hoop, ca 100 meter voor de Nieuwe Amstelbrug. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie