Jaap Burger
Jaap Burger Jaap Burger

Gelaagdheid, een expositie van Jaap Burger in het Dorpshuis

25 mei 2023 om 16:18 Lokaal Deel je nieuws

Jaap Burger (73 jaar) is geboren in Hoorn (NH) en in 1981 afgestudeerd aan de Rietveldacademie, afdeling schilderen. In zijn atelier in de Pijp in Amsterdam is Jaap sinds zijn afstuderen bezig met beeldhouwen en schilderen. Op deze expositie toont hij zijn meest recente olieverfschilderijen. Hij omschrijft zijn stijl als abstract. In zijn schilderijen speelt de studie van kleur een grote rol.

De intensiteit van kleuren en de beïnvloeding onderling is voor hem steeds weer opnieuw een drijfveer om met verf en penseel aan de slag te gaan. In zijn hele oeuvre staat het gebruik van kleur centraal maar de thema’s zijn  in de loop der tijd wel veranderd. Van stillevens, zonsondergangen tot het abstract weergeven van Middeleeuwse schilderijen.

Voor zijn inspiratie gaat Jaap graag naar musea. Hij woont vlakbij het Rijksmuseum en hij raakte gefascineerd door de Middeleeuwse schilderijen. Niet alleen zijn de kleuren nog erg mooi, elk schilderij bevat ook een verhaal. Meestal vindt er iets duidelijk plaats op de voorgrond, maar kijk je verder dan gebeurt er nog van alles op de achtergrond: een rivier, wat koeien, en heel in de verte zie je op het doek wat kinderen spelen bij een kerkje. De kunstenaar wil eigenlijk dat de blik van de toeschouwer steeds dieper in het schilderij getrokken wordt. En dat is wat Jaap ook probeert met zijn schilderijen: die gelaagdheid blootleggen maar dan door gebruik te maken van abstracte imaginaire vormen en kleuren.  Dit hele concept heeft Jaap doorgevoerd in de schilderijen die hij exposeert in het Dorpshuis in Duivendrecht.

In zijn jonge jaren heeft Jaap werktuigkunde gestudeerd. Hij bleek geen wiskundeknobbel te hebben, maar de liefde voor de techniek is gebleven.  Naast schilderen, geeft Jaap nu 2 middagen in de week naschoolse techniekles op scholen in Amsterdam. Hij probeert kinderen te enthousiasmeren om iets met techniek te gaan doen. “Daar ligt tenslotte de toekomst”, aldus Jaap.

De expositie “Gelaagdheid” is van dinsdag 6 juni t/m 17 juli te zien in het dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. De schilderijen kunt u bezichtigen tijdens de openingstijden van het Dorpshuis: Dinsdag tot donderdag van 10.00 - 21.00 uur en zaterdag van 10.00 -15:00. Meer informatie kunt u vinden op www.coherente.nl

Voor meer informatie over Jaap en zijn schilderijen kunt u terecht op de website www.kunstvanburger.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie