Joyce Langenacker
Joyce Langenacker Website gemeente Ouder-Amstel

Burgemeester al 62 jaar in het ambt

1 juni 2023 om 22:33 Lokaal Deel je nieuws

Dat zal onze burgemeester niet gebeuren in deze 21e eeuw, maar het geeft aan hoe herbenoemingen eindeloos kunnen doorgaan. 

Wel negen keer was Jan Dirk Preuijt herbenoemd tot burgemeester van Geervliet in de periode van 1823 tot 1886. Zijn collega, Nicolaas Stephanus van Meurs, burgemeester van Heerde, 61 jaar in functie van 1802 tot 1863,  volgde hem op de voet. Kom daar tegenwoordig eens om.                            

Herbenoemingen van burgemeesters gaan trouwens in dit land geruisloos tot een persbericht ons, inwoners op de hoogte stelt. In tegenstelling tot de rest van de wereld zijn wij nog zowat het enige land dat geen gekozen burgemeester kent. Toen D66 als dè partij van democraten dat serieus aan de orde stelde verzette het hele bolwerk van burgemeesters zich krachtig. Met succes.                                                            

Wie zich voor de geschiedenis interesseert weet dat burgemeesters een netwerk van regentenmacht vertegenwoordigen van de Republiek tot in het Koninkrijk van nu. Dat netwerk van macht werkt door tot in Den Haag. Wat dat betreft is de 18e eeuw nog springlevend.                                                   

Desgewenst kan de geïnteresseerde lezer de procedures en regels vinden op de site van de Rijksoverheid over handreiking burgemeesters herbenoeming, hoofdstuk 3. Dan ziet u dat dit alles zich in “ eeuwigdurend” geheim procesmatig ontwikkelt.  De Commissaris van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken spelen een belangrijke rol en natuurlijk de gemeenteraad. Zij zijn onze volksvertegenwoordigers en in het diepste geheim, zo staat er geschreven, zelfs op straffe van! als er gelekt is, wordt er geklankbord, overlegd en beoordeeld. Een kwestie van vertrouwen in onze gekozen raadsleden, helder. Alles keurig volgens duidelijke voor inwoners opzoekbare regels.

Het maakt tevens zichtbaar dat voor wie eenmaal herbenoemd in het circuit opgenomen is zijn of haar carrière veilig gesteld ziet. Interessant voor ons inwoners om te weten, nietwaar? Het betreft een door ons betaalde functionaris. Er is zelfs sprake van iets feestelijk als de herbenoeming via een Koninklijk Besluit met het persbericht naar buiten treedt.

We zijn benieuwd want onze burgemeester is bijna aan het eind van haar eerste termijn.

Jo Blom, historicus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie