De Duivendrechtse ondernemers Niels Jansen (l.) en Jan van der Bol op het Dorpsplein
De Duivendrechtse ondernemers Niels Jansen (l.) en Jan van der Bol op het Dorpsplein Marion Kiewik

Ouder-Amstel in beweging

7 oktober 2019 om 11:30 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Ondernemingen vormen een drijvende kracht in de lokale economie. Tijdens het werkbezoek van de commissaris van de Koning (cvdK) Arthur van Dijk aan Ouder-Amstel afgelopen donderdag stond dan ook een kennismaking met enkele ondernemers en hun belangenorganisaties op het programma. Daarna kwam de gemeenteraad aan bod.

Marion Kiewik

ONDERNEMERS In Ouderkerk konden vertegenwoordigers van KEK-bier, de BIZ en de Stichting Promotie Ouder-Amstel uit de doeken doen hoe zij opereren en welke rol de gemeente daarin speelt. Twee Duivendrechtse ondernemers deden hun verhaal in de bus - heel efficiënt - onderweg van Ajax naar het Dorpsplein. De Eeterij frituurt al sinds 1978. Uitbater Jan van der Bol vindt dat de gemeente oor en oog heeft voor de ondernemers en veel doet ter bevordering van de veiligheid op en rond het Dorpsplein. “Een gevolg is ook dat de ondernemers tegenwoordig meer contact met elkaar hebben.” Hij is momenteel zijn drukbeklante zaak aan het uitbreiden naar het naastgelegen pand. Buurman Niels Jansen van Casa Lisa deed aanvankelijk alleen catering en afhaalmaaltijden. “Maar er bleek steeds meer behoefte aan echt tafelen.” De goede samenwerking met de gemeente heeft Jansen en zijn vrouw Lisa geholpen de stap naar een echt restaurant te zetten. De burgemeester op haar beurt is blij dat de leegstand voorbij is. “De ondernemers brengen weer levendigheid op het Dorpsplein.”

GEMEENTERAAD In het Dorpshuis konden vervolgens de raadsleden hun brandende vragen aan de cvdK stellen. Die gingen van integriteit en de bestuurlijke toekomst van gemeenten via veiligheid en ondermijning tot burgerparticipatie en de opdracht die de gemeente heeft op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Van Dijk vond zichzelf niet de gerede persoon om op deze plek uitspraken te doen over het samengaan van gemeenten, maar constateerde wel dat fuseren en schaalgrootte niet altijd helpt. “Met goede regionale samenwerking op basis van een gemeenschappelijke visie - bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw - is vaak veel meer mogelijk.” Burgerparticipatie acht hij van groot belang, “maar niet iedereen kan zijn zin krijgen. Leg uit hoe je de diverse belangen hebt afgewogen.” Van Dijk beseft dat Schiphol gevolgen heeft voor het wonen, maar hij vond het niet verstandig iets te zeggen over het alternatief Schiphol-op-zee. “Áls dat al komt, duurt het nog lang. Zo lang kunnen we niet wachten met woningbouw.”

SAMENWERKING Steeds hamerde de cvdK op het belang van goede samenwerking tussen gemeenten. Daarin kan de provincie meedenken en helpen zoeken naar nieuwe vormen. In de specifieke relatie tussen provincie en gemeente Ouder-Amstel zijn er verbeteringen mogelijk in de communicatie over de Amstelbrug. Het proces is “niet vlekkeloos” verlopen, moest de commissaris toegeven. Er zijn nu gesprekken op het hoogste ambtelijke niveau gaande “om de boel vlot te trekken.” Over de verbreding van de A9 en de bomenkap wilde hij zich tegenover het Weekblad niet uitlaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie