De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente was drukbezocht.
De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente was drukbezocht. Marion Kiewik

"Sta open voor elkaar"

8 januari 2020 om 07:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Wijze woorden over democratie en je openstellen voor mensen met een andere mening. Die sprak burgemeester Joyce Langenacker aan de vooravond van haar 50e verjaardag tijdens de geanimeerde Nieuwjaarsreceptie van de gemeente, afgelopen maandag.

Marion Kiewik

LUISTEREN “Democratie staat of valt met de bereidheid om te luisteren en het gesprek aan te gaan met mensen met een andere mening.” Het resultaat is soms dat je je eigen mening bijstelt. Zoals het Langenacker zelf recentelijk overkwam als gevolg van de oud- en nieuw-ervaringen die inwoners haar meldden. “Wat in mijn beleving een rustige viering was, bleek voor anderen zware overlast en angst te betekenen.” Daarom sluit zij zich nu aan bij de mening van een aantal burgemeesters in het land: we moeten de jaarwisseling op een andere manier gaan vieren, zonder knalvuurwerk en vuurpijlen.

INZET “Om te toetsen of je mening als gemeente juist is, moet je weten wat er speelt. Gelukkig laat u zich als inwoners regelmatig horen.” Als mooie voorbeelden noemde zij de Ideeënmarkt op het Kampje, waar minstens 750 mensen langskwamen met suggesties voor het centrum, de positieve inzet van onze boeren voor hun omgeving en de weidevogels, de “vechtlust uit oude tijden” in de strijd tegen de bomenkap langs de A9. Maar ook de saamhorigheid na nare gebeurtenissen, zoals de criminele incidenten in Duivendrecht en de plofkraak in Ouderkerk.

INZICHT Nieuwe inzichten kregen velen dankzij Perez Jong Loy - hij overleed afgelopen december als gevolg van een bacteriële infectie - die in 2010 de jaarlijkse herdenking van ons slavernijverleden bij het standbeeld van Elieser op de kaart zette. Terwijl het boek van Ruud Siekerman, "een monnikenwerk" over de joodse inwoners van de gemeente in de periode 1910-1950, ons aller zicht op de historie “ververst”.

2020 Na de terugblik op 2019 volgde een korte vooruitblik op 2020: de viering van 75 jaar bevrijding, de opvoering van The Passion, het Rondje Ouderkerk ter gelegenheid van Sail. “Daar draaien we in Ouder-Amstel dankzij u allen en uw enorme betrokkenheid onze hand niet voor om.”

VRIJWILLIGERS Langenacker roemde de vele vrijwilligers. Voor hen is de Waarderingsspeld in het leven geroepen, dit jaar in het bijzonder voor de actievelingen in de sport en recreatie. Vijf genomineerden, waaronder één duo, kregen ‘m feestelijk opgespeld. Waarna de kurken knalden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie