Wethouder Axel Boomgaars, Richard Wagenaar en medewerker handhaving bij het bord
op het Sluisplein.
Wethouder Axel Boomgaars, Richard Wagenaar en medewerker handhaving bij het bord op het Sluisplein. ouder-amstel.nl

Ouder-Amstel klaar met bijplaatsen afval

4 maart 2020 om 07:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL De gemeente gaat strenger handhaven op het bijplaatsen van afval bij ondergrondse containers. De gemeente krijgt hier veel klachten over van inwoners. Bij het Sluisplein, een van de plekken waar dit tot nu toe veel gebeurt, is een bord onthuld om de bewustwording te vergroten.

Wethouder Axel Boomgaars: "Het bijplaatsen van afval naast containers leidt tot veel overlast en klachten bij ons als gemeente en dat begrijp ik heel goed. Het ziet er niet uit, trekt soms ongedierte aan en het is slecht voor het milieu. Met de stormen die we hebben gehad zag je het afval soms door de straten waaien en dat kan echt niet. Daarom zijn we er strenger op aan het controleren en delen we boetes uit als we weten van wie het komt."

Samen met Richard Wagenaar, ondernemer op het Sluisplein, is er een bord onthuld om mensen bewust te maken van dit probleem. "Het is echt onbeschaafd gedrag wat je soms allemaal naast de containers tegenkomt. Als ondernemer vind ik het belangrijk dat het Sluisplein er netjes bij ligt, dan wil je niet al die rommel. Ik ben blij met het bord, want dat zorgt hopelijk voor wat meer bewustwording en vind het goed dat erop gehandhaafd wordt", aldus Wagenaar.

De gemeente ziet dat vooral in het weekend containers voor papier en pmd (plastic en metalen verpakkingen en drankkartons) op sommige hotspots vol zitten. In eerste instantie is het advies om dan te kijken bij een milieupark verderop, op zaterdag naar de milieudepots te gaan die van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur geopend zijn waar het afval terecht kan, of wachten tot na het weekend om het afval weg te brengen. Wel houdt de gemeente de vinger aan de pols. Mocht blijken dat er over de hele week bezien een tekort is aan mogelijkheden om afval weg te brengen in de gemeente, gaat de capaciteit worden uitgebreid.

Boomgaars: "Grotere containers of vaker ophalen kosten geld en betekenen een hogere afvalstoffenheffing voor onze inwoners. Om dat te voorkomen vind ik het belangrijk dat we eerst de alternatieven goed hebben geprobeerd en daar hebben we de hulp van iedereen bij nodig."

VOLLE OF DEFECTE CONTAINER MELDEN Zijn containers vol of defect, laat het de gemeente dan weten. Dit kan via het formulier 'melding openbare ruimte' op ouder-amstel.nl of de Makkelijk Melden App via de smartphone. Of bel het Klantencontactcentrum 020-4962121.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie