Afbeelding
Google Maps

Zorg over virus en veiligheid

16 maart 2020 om 11:30 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Het coronavirus legt veel lam, maar (vooralsnog) niet de commissie- en raadsvergaderingen in Ouder-Amstel. Wel roept de gemeente belangstellenden op niet naar de vergaderingen te komen, maar die online te volgen. Dat kan via verslag.ouder-amstel.nl.

Marion Kiewik

CORONA In de middag had de rijksoverheid verscherpte maatregelen afgekondigd en aansluitend had ze burgemeesters-crisisoverleg. Bij de opening van de commissievergadering Burger & Bestuur van 12 maart kon Joyce Langenacker melden dat de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nog geen aanleiding zag voor extra maatregelen. “We hebben relatief weinig patiënten.” Concreet leidden de voorschriften meteen die dag tot het besluit om de Ouderkerkse Passion met een jaar uit te stellen en werd de Boomfeestdag bij de Ouderkerkerplas afgelast. Inmiddels zijn daar heel wat annuleringen bijgekomen: culturele evenementen in De Kleine Kerk, jubileumfeest Pontje, meet & greet in Museum Amstelland, kerkdiensten…

CRIMINALITEIT Op het vlak van veiligheid kreeg de burgemeester meer op haar bordje. Naar aanleiding van een Volkskrant-artikel over jongerenproblematiek in de nabije Amsterdamse wijk Venserpolder vroeg het CDA haar of zij een verband ziet met de berovingen in Duivendrecht. Langenacker zag in ieder geval geen relatie met de recente gewapende overval op het Kruidvat Dorpsplein. De dader - een jongen van 15 - is opgepakt en is niet afkomstig uit Amsterdam-Zuidoost. “Helaas hebben we in Duivendrecht en Diemen vaker te maken met dit soort ‘high-impact crimes’ zo dicht tegen de grens met Amsterdam. We zitten daar vlakbij diverse uitvalswegen, zodat een crimineel zich snel uit de voeten kan maken.” Zij bevestigde dat Ouder-Amstel deel uitmaakt van diverse overlegstructuren en actieprogramma’s ter verbetering van de veiligheid en het veiligheidsgevoel.

VUURWERK Ernstige incidenten waren er niet tijdens de afgelopen jaarwisseling, maar de gemeente ontving wel klachten. De PvdA is vurig pleitbezorger van een vuurwerkvrije gemeente, maar de andere partijen hebben uiteenlopende meningen. De meeste zijn wel voor inperken, maar dat gebeurt al met het landelijke verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Tegelijkertijd zijn er twijfels over de handhaving. De burgemeester wil eerst aanzien hoe dit alles gaat uitpakken bij de komende jaarwisseling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie