Dorpsstraat: eenrichtingsverkeer voor fietsers, afsluiting voor wielrenners in het weekend
Dorpsstraat: eenrichtingsverkeer voor fietsers, afsluiting voor wielrenners in het weekend Marion Kiewik

Viering vanuit huis

22 april 2020 om 19:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Pre-corona dachten we nog dat de komende weken een uitzonderlijke herdenkings- en feestperiode zouden worden. Dat ziet er nu allemaal heel anders uit. Burgemeester Joyce Langenacker vertelt hoe.

Hoe gaat de komende periode eruitzien?

“In de aanloop naar Koningsdag is er aanstaande vrijdag allereerst de lintjesregen. Op die dag verrassen we drie mensen met het bericht dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen: één in Duivendrecht en twee in Ouderkerk. Deze keer dus niet met een officiële feestelijke decoratie op het gemeentehuis; die komt later. Koningsdag zelf wordt Woningsdag. Dat wil zeggen dat iedereen deze dag vanuit huis viert. Dat geldt landelijk. Het lokale Oranjecomité heeft gelukkig kans gezien een alternatief programmaatje te organiseren, speciaal voor die oudere inwoners die momenteel het minst contact met anderen kunnen hebben. Voor deze mensen krijgt de dag zo toch een oranje tintje. We zullen kijken hoe we als college onze betrokkenheid kunnen tonen in de beide dorpskernen. Nu we het erover hebben... wat zou het leuk zijn als er ergens een digitaal initiatief van de grond komt, iets met een gezamenlijk momentje online. Daar zou het college graag bij aansluiten.”

Is er gelegenheid samen te herdenken en vieren op 4 en 5 mei?

“In ieder geval niet fysiek. Alle Nederlanders kunnen de herdenking op de Dam volgen op tv. Ook als gemeente besteden we daar aandacht aan. We gaan een opname maken en die vertonen we kort na 8 uur ‘s avonds op 4 mei, op de gemeentelijke website en via social media. Voor 4 en 5 mei stond er van alles op stapel, want dit zou een heel speciaal jaar zijn: 75 jaar bevrijding. Aan al die mensen die er maanden aan hebben gewerkt om van 4 en 5 mei iets bijzonders te maken… enorm bedankt! Ik hoop oprecht dat ze over een jaar alsnog hun draaiboeken kunnen uitvoeren. En dat we alle verhalen en herinneringen van ouderen die in de afgelopen tijd zijn genoteerd, volgend jaar nog breder kunnen delen.“

Nog nieuws over de afgelopen week?

“Na het buitengebied hebben we eveneens in het centrum maatregelen moeten treffen. Voorlopig is er in de Dorpsstraat nu ook voor fietsers eenrichtingsverkeer. En voor wielrenners is de straat ieder weekend vanaf vrijdagmiddag helemaal afgesloten. Waarom? Met al die fietsers in twee richtingen, racefietsers, auto’s en winkelend publiek werd het té vol om elkaar op anderhalve meter afstand te kunnen passeren. Dan is het mijn taak als burgemeester om daar iets aan te doen. En wat blijkt? De mensen vinden de nieuwe situatie eigenlijk wel prettig: het is overzichtelijker, dus veiliger. Maar ik kan me goed voorstellen dat het voor de fietsers wennen is. Daarom gaan we niet meteen beboeten als iemand in de fout gaat; allereerst zullen verkeersregelaars de mensen bewust maken van de verandering en hen wijzen op de alternatieve route achter het gemeentehuis langs.”

Marion Kiewik

Dit artikel is een samenwerking tussen Weekblad voor Ouder-Amstel en gemeente Ouder-Amstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie