Nu nog een ongezellige bedoening, maar vanaf 1 juni mogen de terrassen weer in bedrijf.
Nu nog een ongezellige bedoening, maar vanaf 1 juni mogen de terrassen weer in bedrijf. Marion Kiewik

Burgemeester Langenacker: Samen op ontdekkingstocht

26 mei 2020 om 09:37 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Nog een paar dagen en dan mogen de horeca-terrassen weer open. Daarentegen moest het recreatiegebied Ouderkerkerplas op Hemelvaartsdag juist worden afgesloten. Burgemeester Joyce Langenacker noemt het een 'ontdekkingstocht'.

Wat was er mis bij de plas?

Langenacker: “Na de aanvankelijke afsluiting van de parkeerplaats was iedereen weer welkom. Maar op die prachtige, warme Hemelvaartsdag werd het toch te druk en moesten we tegen het eind van de dag ingrijpen. Bedenk wel, veel mensen in en net buiten onze gemeente hebben geen tuin of balkon om van het mooie weer te genieten. Wij vinden het daarom belangrijk de openbare ruimtes open te houden, maar het moet wel beheersbaar blijven.”

Hoe is dat te doen?

“Het is een zoektocht. Van deze ervaring hebben we wel geleerd. We kunnen bijvoorbeeld overwegen een maximum aantal bezoekers in te stellen en als dat is bereikt, alleen nog mensen toe te laten wanneer anderen vertrekken. Dat vraagt wel wat van onze inzet, van politie en boa’s. En van de bezoekers zelf natuurlijk. Gelukkig waren de mensen op Hemelvaartsdag voor rede vatbaar. Ik hoop dat ze dat blijven, ook in de zomer.

Voor de veiligheid hebben we extra maatregelen getroffen in de Dorpsstraat (eenrichtingsverkeer voor fietsers, verboden voor wielrenners) en de Ronde Hoep (geadviseerde rijrichting voor wielrenners met de klok mee). Vanaf 1 juni gaan we overtredingen in de Dorpsstraat daadwerkelijk beboeten. Want het is echt nodig dat iedereen zijn gedrag aanpast. Natuurlijk hoop ik dat de mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen.”

Dat zou fijn zijn, want per 1 juni worden veel maatregelen versoepeld, onder andere voor de horeca.

“Inderdaad. De bezoekers moeten straks zelf alert blijven en die anderhalve meter niet uit het oog verliezen. Ook de horeca heeft een verantwoordelijkheid. Restaurants en terrassen moeten corona-bestendig zijn ingericht. Iedere uitbater moet een eigen toezichthouder hebben die de afstand in de gaten houdt. Maar allereerst: als je je niet lekker voelt, zoek deze plekken niet op, blijf thuis!”

Mogen onze terrassen, zoals ook elders, uitbreiden?

“Als iemand het bestaande terras wil vergroten en er is ruimte voor, moet hij dat aanvragen. Wij zijn daar in principe toe bereid - de noodverordening biedt deze mogelijkheid - mits het realistisch is en veilig. De aanvraag toetsen we op een aantal criteria. Zo moet er voldoende bewegingsruimte zijn. Het moet bereikbaar blijven voor de hulpdiensten. En er dient dus een toezichthouder te worden aangewezen. Dit worden geen officiële vergunningen, maar we gaan wel controleren.”

Spannend, hoe het gaat lopen.

“Mocht het aantal besmettingen weer oplopen, dan kan het kabinet besluiten de versoepelingen terug te draaien. Laten we hopen dat het niet nodig is. Als we het goed doen samen, houden we ruimte om leuke dingen te doen. Het is een ontdekkingstocht, waarin we elkaar hard nodig hebben.”

Marion Kiewik

Dit artikel is een samenwerking tussen het Weekblad voor Ouder-Amstel en de gemeente Ouder-Amstel

advertentie
advertentie