Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

'Dag van Elieser': herdenking slavernijverleden in teken van verbondenheid

25 juni 2020 om 18:16 Maatschappelijk

OUDERKERK Woensdag 24 juni is in Ouderkerk aan de Amstel het slavernijverleden herdacht. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats op de laatste dag in juni bij het graf en het standbeeld van Elieser. De officiële herdenking is vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar oktober, maar gisteren vond een kleinschalige herdenking plaats met het comité, ‘Vrienden van 1873’ burgemeester Joyce Langenacker, wethouder diversiteit Axel Boomgaars en het bestuur a.i. van de vereniging Opo Kondreman.

PEREZ JONG LOY De herdenking stond ook in het teken van de vorig jaar overleden Perez Jong Loy. Het is dankzij de tomeloze inzet van Perez dat Elieser is uitgegroeid tot een symbool van het slavernijverleden en dat deze laatste woensdag in juni een bijzondere traditie is geworden in Ouder-Amstel.

VERBONDENHEID De sprekers benadrukten de verbondenheid en hoop op de kracht van de nieuwe generatie om te zorgen voor een eerlijke samenleving. In een tijd waarin slavernij enerzijds zo lang geleden lijkt, maar ‘Black Lives Matter’ anderzijds zo actueel is, hebben we nog veel gesprekken te voeren. Daarom is deze ‘Dag van Elieser’ zo belangrijk als moment om gezamenlijk stil te staan bij het slavernijverleden en hoe het mensen nog steeds diep in hun ziel raakt.

PIJNLIJK De ‘Dag van Elieser’ eindigde pijnlijk. Vandalen hebben het beeld ’s avonds beklad met rode verf en de letters WLM. Het beeld was dezelfde avond weer schoon. De gemeente heeft aangifte gedaan. De politie doet onderzoek naar de daders.

Joyce Langenacker: “Het is voor mij als burgemeester een voorrecht om ieder jaar de herdenking van het slavernijverleden op ‘Dag van Elieser’ mee te maken. De band, gesmeed door Perez, is er een om te koesteren. Deze dieptrieste actie maakt ons alleen maar meer duidelijk hoe belangrijk de aandacht voor dit onderwerp is.”

Lees ook: Verbolgen reacties op bekladding beeld Elieser op Joodse Begraafplaats (Premium).

Afbeelding
advertentie
advertentie