Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Vrijheidsmaaltijd(soep)

5 mei 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

Terwijl ik dit schrijf denk ik ook nog na over de 4 mei toespraak van morgen. Het herdenken van de slachtoffers en het vieren van onze vrijheid zijn twee verschillende poten aan dezelfde stoel. Valt een van de poten weg, dan wankelt de stoel en kan zelfs vallen. De een kan niet zonder de ander. Het begin van de Tweede Wereldoorlog is al meer dan 80 jaar geleden. Er zijn nog maar weinig mensen die zelf over hun ervaringen en belevenissen in die tijd kunnen vertellen. Dus worden de verhalen die we hebben opgetekend steeds belangrijker. Met die verhalen vullen we immers de achtergrond van onze vrijheid in. Als u deze column leest zijn de kransen gelegd en is de rede uitgesproken. Misschien heeft u meegekeken via de livestream of meegelezen op www.ouder-amstel.nl. Een goed corona-alternatief, maar ik hoop van harte dat we volgend jaar weer naast elkaar mogen staan, weer samen kransen mogen leggen en vooral samen onze vrijheid vieren.

SOEP Samen eten is vaak een prima recept voor een goed gesprek. Omdat de vrijheidsmaaltijd nog niet kan vanwege Covid-19 beperkingen maakte Yvette van Boven een recept voor vrijheidsmaaltijdsoep wat iedereen op 5 mei kan meekoken. Zelf zegt ze hierover: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Maak een portie voor je buren, familie of vrienden. Breng een toost uit op de vrijheid en ga met elkaar in gesprek!” Wat mij betreft; doen!

HOSPICE ZUIDER-AMSTEL Maandag 3 mei mocht ik het hospice Zuider-Amstel openen. Wat een bijzonder moment voor het team onder leiding van Marion Snoek. Na jaren van hard werken en hobbels nemen, gaan eindelijk de deuren van het zo gewenste hospice in Ouderkerk open. Het ‘bijna-thuis-huis zoals Marion het noemt is een warme, sfeervolle plek geworden. Maar liefst 70 vrijwilligers helpen daar straks mee om bewoners (er is plek voor vier) een mooi levenseinde te bezorgen. Ik mocht ook even een binnen een kijkje nemen. En de ruimtes voelen prettig en huiselijk. Het hospice is een verrijking voor ons dorp. Een zeer gemeend dankjewel aan Marion en haar team. 

DE CIJFERS De cijfers van de besmettingen zijn nog steeds hoog en ook de druk op het zorgpersoneel blijft. Een welverdiende meivakantie zat er voor hen niet in. Dan is het toch even slikken als je ziet hoeveel mensen alle regels negeren omdat Ajax kampioen wordt. Ajax is ook mijn club en ja ook ik was liever in het stadion geweest om het van dichtbij mee te maken. Helaas dat kon dit keer niet, maar vanaf de bank telden de doelpunten ook.

VAKANTIE Het is meivakantie en ik hoop u daar allemaal van kunt genieten, thuis of elders in Nederland. Volgende week horen we hopelijk meer over de reisadviezen voor het buitenland tijdens de zomervakantie. Wat zou het fijn zijn als het weer kan. Demissionair minister De Jonge vond in ieder geval dat we wel al mochten kijken naar een leuke accommodatie in de zon, maar vooral nog niet boeken. Het blijft dus nog spannend. 

Dus voor nu: maak er een leuke bevrijdingsdag van en laat de soep u smaken!

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie