Klussen Hospice
Klussen Hospice Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Op naar een mooie zomer?

2 juni 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken.

Vandaag lag het aantal nieuwe positieve coronatests op 2134 meldde het RIVM. Dat zijn er minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (2.975). Het komt neer op de kleinste dagelijkse stijging sinds 20 september vorig jaar. En ook de ziekenhuis- en IC-opnames nemen af. Steeds meer ziekenhuizen kunnen hun speciale COVID-afdeling sluiten. Terwijl het aantal vaccinaties inmiddels bijna 9,5 miljoen aantikt.

STAP DRIE Dus besloot het kabinet dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni ingaat. Dat betekent onder meer 4 gasten thuis ontvangen en met een groepje van 4 naar buiten, iedereen mag weer sporten zonder 1,5 meter afstand te houden, een orkest mag weer repeteren en sauna’s en wellnesscentra mogen weer open. Kortom de zon gaat weerschijnen. Letterlijk en figuurlijk. Want wat was en is het lekker weer. Zaterdag en zondag begon zich alweer een ‘oud normaal’ beeld af te tekenen in Ouder-Amstel: mensen die elkaar ontmoeten op het terras voor een drankje in de zon. En wat hebben onze lokale ondernemers dit nodig. Mooi weer, versoepeling van de regels, samen op naar een mooie zomer.

BASISREGELS Wat blijft zijn de basisregels, want corona is verre van verdwenen. Ik hoor in mijn omgeving over mensen die, ondanks dat ze twee keer gevaccineerd zijn, toch besmet zijn geraakt. Dan vallen de klachten meestal mee, ze worden maar een ‘beetje ziek’. Maar COVID-19 geeft zo wel een visitekaartje af. Dus houd afstand en blijf testen want het virus heeft maar een heel klein gaatje nodig om toe te slaan.

EVENEMENTEN Vorige week donderdag sprak ik met organisatoren van allerlei evenementen in onze gemeente. En ondanks de gedwongen coronabreak had iedereen er een mouw aangepasten was de toon vooral positief. Het momentum voor bijvoorbeeld de Avondvierdaagse en de wielerronde was voor dit jaar al voorbij. De organisaties hiervan moesten besluiten dit jaar hun evenement opnieuw af te lasten. Maar de organisaties van het festival Macumba en het Waverfeest zien mogelijkheden om deze evenementen te realiseren. Natuurlijk zal dat met aanpassingen zijn, met testen vooraf of een vaccinatiebewijs en met veel minder mensen. Maar wat zou het mooi zijn als het door kan gaan. Aan het enthousiasme van de organisatoren zal het in ieder geval niet liggen.

HELPEN Zaterdag togen wethouders Rineke Korrel, Barbara de Reijke en ik naar het kersverse hospice Zuider Amstel. Samen met 12 vrijwilligers gingen we aan de slag met de kleine klusjes die nog waren blijven liggen. Met al vier bewoners thuis in het huis, moesten deklusjes slim gepland worden, tussen middagslaapjes door. Gelukkig zagen de bewoners de verbeteringen en kregen we tijdens het werk nog een grapje of een glimlach mee. Fijn dat wij een beetje konden helpen.

ORANJE = ZONNESCHIJN En ondertussen kleuren de straten langzaam maar zeker oranje. Mondjesmaat verschijnen de vrolijk wapperende oranje vlaggetjes en komt het Oranjegevoel op stoom. Oranje is de kleur van de zonneschijn en de zon schijnt krachtig. De mannen onder 21 wonnen maandag in de kwartfinale van favoriet Frankrijk met 2-1 (laatste minuut!). Ik ben een optimist en een voetbalfan dus ik zie het gewoon als een goed, een heel goed voorteken. We gaan op naar een mooie zomer!

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie