Samen voor verbinding.
Samen voor verbinding. Ministerie van VWS

Meer kans op eenzaamheid onder ouderen deze zomer

23 juli 2021 om 11:30 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL De vakanties zijn begonnen. Voor veel mensen tijd om de koffers te pakken, maar niet voor iedereen. Zo gaat de helft van de alleenstaande 65-plussers waarschijnlijk niet op vakantie. Vier op de tien mensen vinden de coronasituatie daarvoor nog te onzeker, blijkt uit een flitspeiling. Daarnaast verwacht een kwart van alle ondervraagden deze zomer minder bezoek te krijgen. Eenzaamheid ligt hierdoor op de loer. 

CAMPAGNE Met de zomercampagne  ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’ roept het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om in de vakantieperiode extra aandacht te geven aan ouderen die zich eenzaam voelen.

Een kopje koffie drinken, een gesprekje in de supermarkt of samen de hond uitlaten. Zomaar een kaartje sturen of iemand helpen bij het koken of tuinieren. Een simpel “Hoe gaat het met je?” kan al veel voor iemand betekenen. Ook via een telefoontje of kaartje vanaf uw vakantieadres. Doet u mee?

“In juli en augustus verloopt het leven anders dan normaal. Mensen gaan op vakantie en veel dagactiviteiten liggen stil. Hierdoor kan het aantal sociale contacten afnemen,” zegt Eric Schoenmakers, onderzoeker bij Fontys Hogescholen en gespecialiseerd in het onderwerp eenzaamheid. “Ook verandert ons leefritme in de zomer. Veel ouderen hebben een vaste structuur in de week, die hen afleidt van eventuele eenzaamheid. Als deze structuur wegvalt, neemt de kans op eenzaamheid toe.” 

ACTIVITEITEN IN DE BUURT Veel mensen en organisaties zetten zich op allerlei manieren in om eenzaamheid te verminderen. Zo kunnen mensen in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel bijvoorbeeld aansluiten bij groepswandelingen en -fietstochten en samen buiten bewegen in de Beweegtuinen en op de jeu-de-boulesbanen. Ook het Amstelbad is open. Buurtdorp Ouderkerk organiseert ook in de zomer verschillende activiteiten. 

Kijk voor meer informatie op www.coherente.nl of bel 020-4963673

advertentie
advertentie