Joyce Langenacker kijkt met haar dochter uit over Florence.
Joyce Langenacker kijkt met haar dochter uit over Florence. Eigen foto

Bericht van de burgemeester: Seizoensstart

1 september 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

De vakanties zitten erop. Het vertrek had bij de meeste vakantiegangers iets meer voeten in de aarde dan normaal. Testformulieren invullen, Corona-app updaten en lastminute testen, hoorden er dit jaar bij. Dat gaf toch extra stress. Veel mensen kozen daarom voor vakantie in eigen land. Wij reisden wel af naar het buitenland en ik herken die stress helemaal. Maar ons verblijf in Toscane, Cinque Terre (Ligurie)  en Zwitserland zorgde letterlijk en figuurlijk voor meer dan 1,5 meter afstand. Even helemaal weg om bij te komen en op te laden. Ik ben weer klaar voor het nieuwe politieke seizoen. En geen moment te vroeg, want de (gemeenteraads)verkiezingen staan, zeker in de beleving van het college en de raad voor de deur. Ruim een half jaar om nog allerlei besluiten te nemen. Het lijkt misschien veel tijd, maar het gaat, weet ik uit ervaring, te snel voorbij. Met nieuwe verkiezingen komt er een nieuwe raad en college, een nieuwe start met nieuwe invalshoeken en perspectieven. Dat maakt het komend seizoen spannend maar ook iets om naar uit te kijken.

POLITIEK ACTIEF Maandag 6 september begint de cursus ‘hoe werkt de politiek’. Een prima start voor iedere betrokken inwoner die een stap in de lokale politiek overweegt. Als we afgaan op het enthousiasme voor die cursus, hij zat heel snel vol, gaan we in 2022 ongetwijfeld nieuwe raadsleden verwelkomen.

NOG GEEN EINDSTREEP Ondertussen zijn we 1,5 jaar verder en heeft corona de eindstreep nog altijd niet bereikt. Covid-19 is niet bij toverslag verdwenen, toen wij even een paar weken vakantie vierden. We mogen wel weer sporten en naar sportwedstrijden kijken, zo zag ik mijn dochter eindelijk voetballen bij haar nieuwe club en ging ik zondag naar Ajax. Maar we werken nog steeds thuis en evenementen, festivals gingen en gaan vaak niet door. Ingrijpend voor de organisatoren, maar ook voor de deelnemers.

NAT PAK VOOR ALS Ook veel evenementen in het teken van het goede doel werden afgeblazen. Zelf zou ik meedoen aan de Swim to Fight Cancer Amstel (STFC), maar die werd uitgesteld naar 2 juli 2022. Des te mooier dat ik afgelopen zondag (29/08) de aftrap mocht doen voor ‘nat pak voor ALS’. In plaats van de grote swim voor ALS in Amsterdan, kwamen er kleinschalige ‘swimmetjes’ door heel Nederland. Ook bij de Ouderkerkerplas doken drie teams het water in om geld in te zamelen voor dat broodnodige onderzoek. Team Goud voor Wout, Team Daniel en Team de bende van vier waren goed voor een bedrag van 84.000 euro. Een geweldige prestatie natuurlijk. Maar meer nog werd ik diep geraakt door de betrokkenheid en inzet waarmee mensen klaarstaan om onze dorpsgenoten Daniël en Wout bij te staan.

VACCINEREN VOOR VRIJHEID De persconferentie op 17 september moet duidelijkheid geven over hoe het verder gaat met grootschalige evenementen en of we de 1,5 meter afstand los kunnen laten. Je laten vaccineren is de enige manier om uit deze crisis te komen. In deze regio hebben we de hoogste vaccinatiegraad. Daar zijn mijn collega-burgemeesters en ik trots op. Maar iedere prik telt. Mocht u nog twijfelen? Maak een afspraak u doet het niet alleen voor uzelf, maar voor ons allemaal. Hopelijk krijgen we zo steeds meer onze vrijheid terug.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie