Ontvangst van het eerste exemplaar van het boek 'Monumenten van Ouder-Amstel - Blik op het verleden, zicht op vandaag-'.
Ontvangst van het eerste exemplaar van het boek 'Monumenten van Ouder-Amstel - Blik op het verleden, zicht op vandaag-'. Piet de Boer

Bericht van de burgemeester: Wat een week

15 september 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Het was een kakafonie van geluid deze week. De talloze stemmen van ‘Unmute us’ laten zich niet meer tot zwijgen brengen. Zien Coronavoormannen Rutte en De Jonge dit ook in? De beraadslagingen in het Catshuis lijken in ieder geval tot het loslaten van beperkingen te leiden: niet-geplaceerde evenementen mogen weer vanaf 25 september en meerdaagse evenementen kunnen weer doorgaan, als bezoekers elke 24 uur hun QR-code laten zien. Ook de 1,5 meter regel lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Niet persé een reden voor vrolijkheid in de horeca, want de Coronapas komt er waarschijnlijk voor in de plaats. Velen denken dat die het voor de horeca eerder lastiger dan makkelijker maakt. Dinsdagavond weten we het zeker.

WONEN Het was ook de week van het ‘Woonprotest’. Betaalbaar wonen is voor veel te veel mensen niet meer te doen en er is een andere aanpak nodig. Ook in Ouder-Amstel en de omliggende gemeentenis de vraag naar woningen gigantisch. Daarom creëren we in verschillende projecten ruimte voor extra woningbouw. Maar die projecten kosten allemaal tijd. Daarom ligt er nu een voorstel bij de gemeenteraad voor het bouwen van zogenaamde flexwoningen (540) in De Nieuwe Kern. De realisatie van het plan is onder meer afhankelijk van de toekenning van een subsidie bij de Woonimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. En hoewel we ons terdege realiseren dat we er niet zijn met alleen maar bijbouwen, is dit een stap in de goede richting: de flexwoningen bieden plek voor studenten, jongeren en starters met een betaalbare huur van 420,- en 720,- euro.

HERINNEREN Deze week stond verder in het teken van herinneren: een week waarin 9/11 in alle hevigheid terugkwam. Een bittere herinnering, die wellicht even in de diepte was weggezakt, overwoekerd door de pandemie van vandaag, maar met confronterende beelden van toen, werd weer simpel boven water getild: ook ik weet nog precies waar ik was toen de vliegtuigen de Twin Towers doorboorden.

HANDBALVERLEDEN Bij mijn bezoek aan het diamanten bruidspaar Van Iersel kwamen mijn herinneringen aan mijn handbalverleden bij SV Ookmeer naar boven. Frans van Iersel was in die tijd de coach van dames 1 die eredivisie speelden. Ik ging, samen met mijn moeder, altijd mee met de bus het land door om de dames te steunen. Hoe mooi is het dat ik hem en zijn vrouw nu mocht feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

MONUMENTEN De stemmen van het verleden klonken luidkeels op vrijdag 10 september. Daar mocht ik het eerste exemplaar van het boek ‘Monumenten van Ouder-Amstel - Blik op het verleden, zicht op vandaag-’ in ontvangst nemen. Een heerlijk boek om vanuit je luie stoel prachtige beelden van de rijke geschiedenis van Duivendrecht, Ouderkerk, Waver en de polders aan je voorbij te laten trekken. Verder gingen de deuren van het vernieuwde museum Amstelland officieel open. En met de tentoonstelling ‘Droge voeten’ en het schilderij ‘Gezicht op Ouderkerk’ van Jacobus Storck, dat daar zijn thuisplek heeft gekregen, is er genoeg te zien en te leren van oude dingen, die eigenlijk nooit voorbij gaan. 

Bij mijn bezoek aan de Windvogel luisterde ik naar de stem van de toekomst. Indrukwekkend dat deze windmolen ongeveer 1700 huishoudens van stroom kan voorzien. 

Dan het goede nieuws van deze maandagmorgen: met ruim 1770 tests bereikten we het laagste aantal positieve tests sinds begin juli. Toch bleek een innerlijk stemmetje niet stil te krijgen: ‘we zijn er nog niet, hoe gaat het straks als herfst en winter zich aandienen...’‘ Help mee om Covid-19 buiten de deur te houden en laat u vaccineren. # alleen samen krijgen we corona onder controle.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie