Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Wennen

22 september 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Morgen is het de derde dinsdag van september, Prinsjesdag. Niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk. Het blijft wennen zo zonder balkonscène bij Paleis Noordeinde en zonder rijtoer door Den Haag. Maar het plezier om de hoedjes en de spanning rond de troonrede van Willem Alexander blijven. Waar gaat het kabinet het komende jaar extra geld aan uitgeven en waar wordt bezuinigd? In Ouder-Amstel ligt een brandbrief klaar over onze grote tekorten voor bijdragen bij Hulp in het huishouden (WMO) en het extra geld voor de Jeugdzorg. We hopen op extra geld voor (kleine) gemeenten om deze gaten te dichten. Verder krijgen gemeenten en politie waarschijnlijk extra geld om de ondermijning aan te pakken, niet genoeg voor de opgaven die we hebben, maar het is een eerste stap.

GESCHIEDENIS De 1,5 meter samenleving is bijna geschiedenis, handen schudden mag over een weekje weer en we mogen met meer mensen naar de horecagelegenheden. Ook evenementen, poppodia, theaters en bioscopen krijgen meer bezoekers. Wel met een Coronatoegangsbewijs, dus je moet of negatief getest of gevaccineerd zijn. Onze demissionaire premier Rutte en minister De Jonge waren duidelijk: ‘op het terras mag je het CTB in je zak houden, maar ga je binnen naar het toilet, dan moet je de QR-code tonen.’ Dat is voor ondernemers en bezoekers natuurlijk wennen. Komende week heb ik een afspraak met de lokale Koninklijke Horeca om hierover te spreken. Als iedereen zich aan de regels houdt, is handhavend optreden niet nodig. Daar gaan we natuurlijk voor.

LAATSTE BAANTJES Afgelopen vrijdag trok ik mijn laatste baantjes van dit jaar in het Amstelbad. Het zwembad bleek in Coronatijd een veilige sportieve uitvalbasis waar je via een tijdslot kon zwemmen. Ik, en veel dorpsgenoten met mij, maakten daar volop gebruik van. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers, houdt het bad het hoofd boven water. Sommigen zijn al tientallen jaren iedere woensdag present voor het onderhoud. Geweldig, dank jullie wel.

STICHTING SINTERKLAAS IN DUIVENDRECHT Vandaag kwamen Paul Cramer en Gert-Jan Baerents van de nieuwe Stichting Sinterklaas in Duivendrecht op bezoek. Het enthousiasme spatte er bij de beide heren vanaf. Zij nemen het stokje over van het Sint Nicolaas Comité, dat maar liefst 65 jaar met veel toewijding de intocht tot een feest maakte voor de kinderen van Duivendrecht. Veel dank aan Lucy Klopping en moeder ‘tante An’ die dit jaar na jaar hebben georganiseerd. Nieuwe energie leidt vaak tot vernieuwingen: zo komt Sint straks bijvoorbeeld met alleen maar roetveegpieten. Helemaal passend in deze tijd, maar toch wellicht voor sommigen even wennen.

HERFST Ondertussen tooien de bomen zich alweer in herfstkleuren en kondigen daarmee de koude maanden aan. Wat zullen die ons brengen? De zoveelste Covidgolf of een van de griep? Mijn weekenden lopen inmiddels alweer vol met sociale activiteiten: etentjes, naar de film, straks weer wandelen over de vlonders bij de Ouderkerkerplas en een wedstrijdvan Ajax kijken in het stadion of een wedstrijd van mijn dochter op het veld. Daar ga ik van genieten, want sport zonder publiek, daar kon ik nu echt niet aan wennen.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie