Concert in de Amstelkerk.
Concert in de Amstelkerk. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Dubbel gevoel...

20 oktober 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

De herfst is in al haar glorie begonnen. Wind, regen maar ook prachtige nazomerdagen. Het was er allemaal de afgelopen weken. De herfst is altijd wisselvallig. Ik betrapte mezelf erop dat ik momenteel bij veel onderwerpen een dubbel gevoel heb. Het is, zeg maar, een beetje herfst in mijn hoofd. Corona bijvoorbeeld: we namen afscheid van de 1,5 meter samenleving en genieten weer volop van vakanties, een etentje, muziekevenement, film of een sportwedstrijd. Maar aan de andere kant stijgen de besmettingen weer in een rap tempo en daarmee ook het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de IC. Het overgrote deel van de mensen die in het ziekenhuis belanden is niet gevaccineerd. Mensen hebben hun eigen, individuele overwegingen om zich niet te laten vaccineren, maar lopen tegelijkertijd een enorm risico met hun gezondheid. Dat raakt me en geeft me een dubbel gevoel.

VAART IN DE FORMATIE Hetzelfde overkwam me bij de kabinetsformatie. Ik hoorde Remkes zeggen dat partijen er de vaart in willen houden. Deze formatie duurt al 214 dagen en dreigt daarmee de langstdurende formatie (kabinet Rutte III/225 dagen) van de troon te stoten. Dan is de vaart erin hebben niet het eerste waaraan je denkt. Wel mooi dat er gesprekken komen met onder meer Pieter Omtzigt en de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het werk maken van een nieuwe bestuurscultuur, die past bij ons land, juich ik van harte toe.

VROLIJK ORANJE Geheel in lijn met het herfstweer, viel er ook deze week veel te genieten. Zo hielp ik, gehuld in een vrolijke oranje jas, bij de verzorgingspost Ouderkerk aan de Amstel. Een prima dag voor de lopers en wat fijn dat dit sportevenement, mede dankzij alle vrijwilligers, weer mogelijk was. Dank weer allemaal! 

AMSTELKERK ALS CONCERTPODIUM Van de verzorgingspost was het een kleine stap naar de Amstelkerk. Die deze zondag het podium was voor contrabasist Sasha Witteveen (18), violiste Hawijch Elders (22) en pianiste Nikola Meeuwsen (19). Drie jonge topmusici, die ons trakteerden op onder meer vertolkingen van werk van Astor Piazzolla. Het was fantastisch. En het laat maar eens zien hoe veelzijdig de Amstelkerk wordt ingezet. Naast natuurlijk de inzet voor kerkdiensten en concerten, was de kerk vorige week ook ‘de halte’ voor de 30 milieupelgrims uit Polen op hun wandeltocht naar Glasgow (hier vindt in november de 26ste Wereld-klimaatconferentie plaats). Op hun etappe van Amsterdam Zuid-Oost naar Hoofddorp wandelden ook ongeveer 100 mensen uit de omgeving mee om samen aandacht te vragen voor het klimaatprobleem.

60 JAAR Maandag bezocht ik het echtpaar Weijgertse- van der Spek om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Het werd een weerzien met een oude bekende. Want de heer Rinus Weijgertse reikte ik in 2020 de waarderingsspeld van Ouder-Amstel uit voor zijn activiteiten als ‘wasman’ van SV Ouderkerk. Hij begint tegenwoordig wel wat later, vertelde hij me. En ach, ben ik toch vergeten te vragen of SV Ouderkerk en hij ook al aan een diamanten jubileum toe zijn.

SINTERKLAAS En tot slot, een beetje droevig nieuws uit Spanje. De stoomboot van Sinterklaas stopt dit jaar niet in Ouderkerk. De coronamaatregelen gooien helaas roet in het eten. Gelukkig zit het met de QR-codes van Sint en de Pieten helemaal goed, dus geen zorgen, ze komen gewoon. Ik begrijp het besluit van de Sint helemaal, maar wat had ik hem graag weer persoonlijk ontvangen. Ook hier een beetje dubbel gevoel. Tja, het is herfst hè.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie